Hyppää sisältöön

Lapin rajavartiosto: Nykyvauhdilla Venäjältä tulee 7500 turvapaikanhakijaa tänä vuonna

Turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan jopa kymmenkertaistuvan viime vuoden 700:sta. Lapin rajavartioston mukaan turvapaikanhakijoiden maahantuloa Venäjän kautta pyörittää järjestäytynyt rikollisuus. Ilmiötä pidetään riskinä rajaturvallisuudelle ja Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Turvapaikanhakijoiden polkupyöriä Raja-Joosepin rajanylityspaikalla joulukuussa 2015 Kuva: Tapani Leisti / Yle
Tapani Leisti,
Annu Passoja

Lapin rajanylityspaikkojen kautta Suomeen on tullut viime vuoden marraskuusta lähtien lähes 900 turvapaikanhakijaa 30 eri maasta. Lapin rajavartioston mukaan maahantuloa pyörittää järjestäytynyt rikollisuus turvapaikanhakijoiden kotimaissa, Venäjällä ja Suomessa. 

Lähes puolet tulijoista on Afganistanin kansalaisia. Osa on asunut Venäjällä kuukausia tai vuosia, osa lentää Kabulista Moskovan kautta Murmanskiin. Rikostorjuntaupseeri Jarmo Juujärvi puhuu noin 10 000 dollarin hintaisesta ”täyden palvelun paketista”, jonka monet turvapaikanhakijat ovat ostaneet.

– Esimerkiksi afganistanilainen perhe on maksanut etukäteen järjestäjille matkat Moskovaan ja edelleen Murmanskiin. Matkan varrella ei ole tarvinnut maksaa enää mitään, vaan mennä sovittuun paikkaan, josta on ohjattu seuraavaan kohteeseen, Juujärvi kertoo turvapaikanhakijoiden kertoman perusteella.

Rajavartioston mukaan laittoman maahantulon rikostutkinta on vasta alussa eikä siitä kerrota vielä yksityiskohtaisia tietoja. 

Suomi on vetovoimaisin Venäjän kautta tuleville

Suomeen on tullut länsirajan kautta moninkertaisesti enemmän turvapaikanhakijoita kuin itärajan kautta. Määrät Inarin Raja-Joosepissa ja Sallassa lähtivät kuitenkin selvään nousuun, kun Norja otti käyttöön pikakäännytykset Storskogin raja-asemalla.

– Norja sai määrätietoisilla päätöksillään reitin tyrehtymään marraskuun loppuun mennessä, samalla tämä jo syntynyt kanava suuntasi kulkunsa lähimmille rajanylityspaikoille Raja-Jooseppiin ja Sallaan, Tolppanen selittää. Norjaan ehti viime vuoden aikana saapua Venäjältä noin 5600 turvapaikanhakijaa maiden ainoan rajanylityspaikan Storskogin kautta.

Eversti Tolppasen mukaan Suomi on nyt Venäjän läntisistä naapureista vetovoimaisin eli pohjoisen reitin suosio voi kasvaa, vaikka Tolppanen haluaakin korostaa, miten vaikeaa on tehdä luotettavia arvioita tulijoiden määristä. Venäjän taantuman arvioidaan saaneen liikkeelle myös Venäjällä pitkään asuneet keskiaasialaiset siirtotyöläiset.

Venäjä säännöstelee tulijoita, mutta millä perusteella?

Suomeen tullaan Suomen langettaman polkupyöräkiellon jälkeen vanhoilla autoilla, joita niin ikään hankitaan organisoidusti turvapaikanhakijoiden käyttöön. Jokaista autokuskia epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä, haki hän itse Suomesta turvapaikkaa tai ei. Epäiltyjä on jo yli 30.

Suomi toivoo Venäjän estävän ilman Schengen-viisumia Suomeen pyrkivien tulon, mutta Venäjän viranomaisten mukaan niin ei voi tehdä. Tolppanen kertoo, että kaikkia pyrkijöitä Venäjän rajanviranomaiset eivät kuitenkaan päästä yli.

- Lapin rajavartioston tietojen mukaan turvapaikanhakijoiden määrää säännöstellään Venäjän puolella, mutta millä perusteella se tehdään, sitä en osaa sanoa.

Tämän vuoden ensimmäisen viikon aikana turvapaikkaa haki Sallassa ja Raja-Joosepissa neljäsosa siitä määrästä, joka pohjoisen itärajan yli tuli viime vuonna. Lähes sata syksyn aikana tullutta on jo saanut turvapaikkapäätöksen Maahanmuuttovirastosta. Niistä myönteisiä on vain muutama.

Vuonna 2015 Suomeen saapui yhteensä noin 32 000 turvapaikanhakijaa.

Suosittelemme sinulle