Hyppää sisältöön

Rock-kipinä löytyi 70-luvun Kemistä – ja vei Risto Hemmin Finnvoxin studioguruksi

Finnvoxin nokkamies Risto Hemmi on tehnyt pitkän ja elämäntyöpalkinnon arvoisen uran suomalaisen musiikin parissa. Ratkaisevan kipinän hän sai 60- ja 70-luvun vaihteessa Kemissä, jossa oli mahdollista kuulla rockia Ruotsin radiosta.

Kuva: Risto Hemmin kotiarkisto
Jarno Tiihonen

Finnvoxin toimitusjohtaja Risto Hemmi on tehnyt pitkän ja palkitun uran suomalaisen musiikin parissa.

Kuopiossa syntynyt Hemmi muutti Kemiin 12-vuotiaana vuonna 1968. Juuri Kemissä vietetetty aika vuoteen 1976 oli merkittävä tulevaisuuden kannalta.

Hemmi soitti lapsena klassista pianoa ja kotona oli isän Amerikasta tuomia savikiekkoja. Musiikillisen heräämisen hän koki Kemissä, tosin Ruotsin kautta.

– Suomen radiohan ei rock-musiikkia soittanut oikeastaan ollenkaan. Mutta Kemiin muutettaessa maailma aukesi, koska P3 soitti rockmusaa koko ajan. Se avasi uusia ajatuksia, Hemmi kertoo.

Rock-kipinän myötä instrumentti vaihtui kitaraan ja musiikkiharrastuksesta tuli aktiivisempaa.

Erityisesti Jimi Hendrix teki Hemmiin suuren vaikutuksen. Lisäksi hän mainitsee Eric Claptonin ja John Mayallin sekä hiukan myöhemmin tulleen Led Zeppelinin.

– Niillä oli iso vaikutus ja koko elämänura lähti ikäänkuin siitä liikkeelle.

Kemiin muutettaessa maailma aukesi, koska P3 soitti rockmusaa koko ajan. Se avasi uusia ajatuksia.

Risto Hemmi

Bändin nimeksi vaatimattomasti Fugging Great

Musiikista innostuminen johti luonnollisesti bändin perustamiseen. Fugging Greatissa soittivat Hemmin lisäksi Tuomo Jutila ja Markku Silén. Tyylinä oli suoraviivainen rock.

Hurriganes perusteli omaa väärinkirjoitustaan sillä, että g-kirjaimessa oli enemmän Texasia. Fugging Greatin g-kirjaimet tulivat häveliäisyydestä.

– Otimme kunnon itseluottamusta herättävän nimen, mutta häveliäisyyssyistä emme kirjoittaneet sitä ihan oikein, mutta kuitenkin niin, että kaikki tajusivat mistä on kysymys.

Keikalla Hurriganesin ja Baddingin kanssa

Finnvoxin studioilla Hemmi aloitti tuntipalkkaisena, mutta yleni melko pian studiopäälliköksi. Kuva: Finnvox

Fugging Great soitti pääasiassa koulubileissä Kemissä ja Torniossa. Huippuhetket koettiin Tervolan Pohjankaaressa Albert Järvisen aikaisen Hurriganesin lämppärinä ja Rauli Badding Somerjoen taustabändinä.

– Hurriganesin kanssa olimme samassa takahuoneessa. Puheet liittyivät musiikkiin. Kitaroista taisi olla jotain puhetta.

– Baddingin kanssa tehty keikka oli aika ikimuistoinen. Saimme päivällä tietää, että Badding on tulossa, mutta nyt tarvitaan nopeasti bändi. Soitimme oman setin ja sitten Rauli kävi laulamassa, ei tosin montaa biisiä, mutta Fiilaten ja Höyläten ja joku muu vedettiin Raulin kanssa.

Hemmi kertoo olevansa edelleen yhteyksissä Markku Silénin kanssa.

– Silloin tällöin soitellaankin.

Monen musiikkiura alkoi 70-luvun alun Kemistä

Hemmi kehuu Kemin ilmapiiriä innostavaksi ja kannustavaksi.

– Sen ajan soittajista, joiden kanssa mekin pyörittiin, moni on tehnyt aikamoista uraa. Pikkusiskoni luokalla oli Knuutisen Yari, johon olen ammatissani törmännyt moneenkiin kertaa ja olin tekemässä paria Se-yhtyeen levyäkin.

– Juicen bändissä soittivat Tervaharjun Hannu, Louenrannan Ila ja Puntti Valtonen. Sen ajan ihmisistä tuli paljonkin taiteeseen suuntautuneita. Ilmapiiri oli hyvä, innostava ja kannustava.

Uran alussa mm. Pellen Moottoritie

Vuonna 1976 Hemmi lähti Helsinkiin opiskelemaan akustiikkaa ja elektroniikkaa. Bändihommatkin jatkuivat, kun Fugging Greatissakin soittanut Markku Silén muutti myös pääkaupunkiseudulle.

– Perustimme täällä Ultima Thulen, jonka kanssa keikkailtiin Helsingin seudulla muutaman vuoden ajan.

Hemmi on ollut mukana tekemässä lukuisia J. Karjalaisen levyjä. Kuva: Yle

Tavoitteena Hemmillä oli päästä työskentelemään tavalla tai toisella äänen kanssa. Vuonna 1979 tavoite toteutui, kun hänet palkattiin Finnvoxille.

– Aloitin tuntipalkkaisena äänittäjänä. Äänityksiä alkoikin tulla aikamoista tahtia ja vuonna -80 minut ylennettiin studiopäälliköksi. Siihen mennessä olin äänittänyt muun muassa Pelle Miljoona Oy:n Moottoritie on kuuma -menestyslevyn, joka soi radiossa vieläkin.

500 albumia, 30 elokuvaa

Hemmi on äänittänyt noin 500 pitkäsoittoa, joiden joukossa on muun muassa toistakymmentä J. Karjalaisen albumia sekä Rauli Badding Somerjoen kolme viimeistä levyä.

Baddingin kanssa tuli puheeksi myös taannoinen Tervolan keikka.

– Kyllä siitä joskus puhuttiin, mutta hän sanoi, että hänellä ei ollut kovin hyvää muistikuvaa niistä ajoista.

Hemmi on myös suunnitellut kaikki Finnvoxin yhdeksän studiota. Lisäksi hän on äänittänyt ja miksannut musiikin noin 30 elokuvaan, viimeisin tapaus on uusin Risto Räppääjä. Hänet on myös palkittu työstä suomalaisen musiikin hyväksi.

– Oli mukavaa, että biisintekijät arvostaa tätä työvaihetta. Se oli ensimmäinen kerta, kun Elvis ry palkitsi äänittäjä/miksaajan. Olin siitä hyvin otettu.

Finnvoxin toimitusjohtana Hemmi on työskennyt vuodesta 1993.

Anneli Auerin puhelu oudoin työtehtävä

Hemmi on kartanut kortensa kekoon myös Ulvilan murhatutkimuksissa. Hänen ammattitaitoaan tarvittiin Anneli Auerin hätäpuhelunauhoitteen parantelemisessa.

– Tein siitä siistityn version, josta vain poistin häiriöitä ja tasasin voimakkuuseroja. Se ei ollut teknisesti kauhean vaativa, mutta olihan se aika outo työ. Kävin kolmesti oikeudessa kertomassa, että en ollut poistanut siitä muuta kuin niitä napsuja, Hemmi sanoo.

– Onneksi minun tehtäväni ei ole koskaan ollut ottaa kantaa tähän itse tapaukseen. Minun osuuteni oli puhtaasti tekninen.

Suosittelemme sinulle