Tapiolan Revontulipuistossa työt etenevät verkkaiseen tahtiin. Sadoille asukkaille suunniteltu uusi asuinkortteli alkaa olla viimeistä silausta vaille valmis.
Asuinalue ei ole ainoa laatuaan Espoossa. Vastaavanlaisia asuinkortteleita nousee tulevan Länsimetron asemien tuntumaan lähivuosien aikana jopa 50 000 ihmiselle.
Jos vertailu tehdään kerrosneliöimetreissä, tarkoittaa tämä esimerkiksi noin kahta Helsingin Malmin lentokentälle suunniteltua asuinaluetta.
Asuntuotantotahti on nyt kiristymässä, koska metron liikenne käynnistyy runsaan puolen vuoden kuluttua. Asemanseutujen kaavoitus työllistää tällä hetkellä Espoon kaupunkisuunnittelua paljon. Isoja hankkeita on vireillä useita samanaikaisesti.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkin (kok.) mukaan muutos kaupunkirakenteeseen tulee olemaan ennennäkemätön.
– Jos 50 000 asukasta jaksotetaan useammalle vuodelle, niin siitä huolimatta kysymys on erittäin merkittävästä koko kaupunkirakenteeseen ja kaupunkikuvaan vaikuttavasta hankkeesta. Valtavan suuresta ja haastavastakin muutoksesta on kysymys, Torkki kuvailee.
Espoossa asuntotuotannon kiihdyttäminen on ollut ehtona sille, että valtio rahoittaa kallista metrorataa. Asuntopulassa painiskelevan kaupungin velvoitteita on sittemmin jopa lisätty, ja nyt asemien tuntumaan pitäisi nousta vähintään 2 500 asuntoa vuodessa.
– Kyllähän ne [ehdot] tiukoilta tuntuvat, mutta me hoidetaan se. Espoo on pystynyt vastaamaan tavoitteisiin tähän asti ihan hyvin, näkee Torkki.
"Typerä ratkaisu"
Vaikka Ruoholahdesta Matinkylään ulottuva Länsimetro aloittaa liikennöinnin elokuussa, keskeneräistä asemanseuduilla tulee olemaan vielä vuosia. Tämän takaa osaltaan metron jatko-osuus Matinkylästä Kivenlahteen, jonka asemien liepeille on kaavailtu asuntoja peräti 70 000 asukkaalle.
Tuleva "Iisakin kirkko" saa kaupunkilaisilta tukea, mutta kaikkia touhu ei miellytä. Kivenlahtelainen Anneli Odenwall lyttää koko metrohankkeen.
– Metrosta ei ole kysytty kuluttajilta. Ne on päättäjät, jotka ovat tehneet tällaisen typerän ratkaisun. Hyvin toimiva bussijärjestelmä ajetaan alas ja me maksamme tästä metrosta aivan mielettömästi. Ja minun lapseni maksavat, Odenwall tuhahtaa.
Pohjois-Tapiolassa asuva Riku Ryödi on täysin toista mieltä. Hänen mukaansa metron ja asuntojen myötä Espoosta tulee viimein oikea kaupunki.
– Espoo on ollut tähän saakka nukkumalähiö. Sekin on ihan ymmärrettävää, että pitää rakentaa sen metron ympärille. Muuten sillä ei ole käyttöä tarpeeksi.
Torkki painottaa, että Espoon metroprojektissa ei ole kysymys "ahneuden politiikasta". Hänen mukaansa nykykehitys on väistämätöntä.
– Yhteiskunnan kehitys on sellainen, että pääkaupunkiseudulle tulee joka vuosi enemmän kuin 10 000 uutta asukasta. Kysymys on enemmänkin kysyntään vastaamisesta. Uudet ihmiset tarvitsevat asuntoja ja palveluita.