Hyppää sisältöön

Maalarista maskeeraajaksi - Heta on itseoppinut taituri

Jo 10-vuotiaana pikkutyttönä sodankyläläinen Heta Sorri katseli vanhemmilta salaa kauhuelokuvia. Taiturimaiset maskeeraukset ovat saaneet inspiraatiota myös Lapin luonnosta.

Korppi- ja Lumikuningatar -hahmojen tekoon innoitti Lapin luonto. Kuva: Heta Sorri
Maija-Liisa Juntti

Pelottava pelle, puoliksi kärähtänyt naama, mustia kyyneleitä itkevä nunna ja nappisilmäinen voodoonukke. Sodankyläläisen Heta Sorrin maskeeraamat hahmot ovat kuin suoraan kauhuelokuvasta.

– Olen saanut inspiraatiota myös sarjoista, kuten American Horror Story, Sorri kertoo.

Batmanin Harvey Dent toimi esikuvana kasvonsa käräyttäneelle kaunottarelle. Kauhuklovnin auki viillettyyn hymyyn Heta käytti lateksia. Silmät on muokattu kuvankäsittelyohjelmalla. Kuva: Riikka Määttä ja Heta Sorri

21-vuotias sodankyläläinen opiskelee pintakäsittelijäksi Lapin ammattiopistossa Rovaniemellä. Maskeeraushommissa hän on täysin itseoppinut.

– Tällainen on kiinnostanut aina. Olen katsonut Youtubesta opetusvideoita ja viime syksynä innostuin oikeasti.

Vasemman puolimmaisen hahmon syntyyn vaikutti Paperi T:n musiikkivideo Elokuva. Mustia kyyneliä itkevä nunna sai inspiraation American Horror Storysta. Kuva: Heta Sorri

Hurjien maskien materiaalina Heta saattaa käyttää kotoa löytyviä tuotteita, kuten pumpulia, maalarinteippiä ja foliota. Sen lisäksi hän on tilannut netistä joitakin ammattimaisempia tuotteita naamioiden rakentamiseen.

–  Vahaa, tekoverta ja lateksia, Heta luettelee työläämpien teosten materiaaleja.

Inspiraatiota Heta hakee paitsi netistä ja elokuvista, myös Lapin luonnosta. Viileä Lumikuningatar syntyi pakkasaamuna ja korppihahmo löytyi kotipihalta.

– Yks päivä olin laittamassa ripsiväriä ja huomasin pihalla hyppelevän korpin. Ajattelin, että kokeilenpa vähän ja homma lähti taas vähän lapasesta, Heta nauraa ja viittaa jutun pääkuvana olevaan tummanpuhuvaan kasvokuvaan.

Kammottaviin maskeihin voi käyttää kekseliäästi kotoa löytyviä asioita, kuten nappeja ja vanupuikkoja. Kuva: Heta Sorri

Toistaiseksi Sorri on tehnyt maskeja vain itselleen, mutta haaveissa on jatko-opiskelupaikka maskeerauskoulussa tai sopivassa oppisopimuspaikassa.

Sarvipää ja paha Punahilkka. Heta päivittää kuvia uusista maskeerauksista Instagramiin @hetuhh Kuva: Heta Sorri

Suosittelemme sinulle