Hyppää sisältöön

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: Saamelaisten itsemääräämisoikeus on siirtynyt KHO:lle – Asia viedään kansainvälisille areenoille

Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Tiina Sanila-Aikion mielestä korkeimman hallinto-oikeuden päätös oli odotettavissa, mutta silti suuri pettymys. Asia on nyt taputeltu Suomen rajojen sisällä ja jatkamme sen käsittelyä kansainvälisellä kentällä, Sanila-Aikio kertoo.

Tiina Sanila-Aikio
Kuva: Vesa Toppari / Yle
Aletta Lakkala,
Kaija Länsman

Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Tiina Sanila-Aikion mielestä KHO:n päätös olla järjestämättä uusia saamelaiskäräjävaaleja osoittaa, että saamelaisilla ei ole Suomessa alkuperäiskansoille kuuluvaa itsemääräämisoikeutta.

Korkein hallinto-oikeus tiedotti keskiviikkoaamuna,että se kumoaa ja poistaa saamelaiskäräjien hallituksen päätöksen järjestää uudet saamelaiskäräjävaalit, sillä hallituksella ei ole toimivaltaa päättää asiasta.

"Saamelaiskäräjälaissa on epäkohtia"

Tiina Sanila-Aikio osasi odottaa KHO:lta tämänsuuntaista päätöstä, mutta sanoo sen silti olevan suuri pettymys.

– Osasin odottaa jotain tällaista edellisten päätösten pohjalta. Mutta korkein hallinto-oikeus on jälleen kerran käyttänyt saamelaisille kuuluvaa itsemääräämisoikeutta ja se on mielestäni hyvin valitettavaa.

– Päätös osoittaa, että saamelaiskäräjälaissa on epäkohtia. Näyttäisi siltä, että meillä ei ole itsemääräämisoikeutta itseämme koskevissa asioissa. Se on siirtynyt korkeimmalle hallinto-oikeudelle, missä saamelaisilla ei ole edes edustusta, Sanila-Aikio pohtii.

"Asian käsittely jatkuu kansainvälisillä areenoilla"

Saamelaiskäräjien puheenjohtajan Tiina Sanila-Aikion mukaan asia on nyt käsitelty Suomen rajojen sisällä. Saamelaiskäräjät aikoo kuitenkin jatkaa asian käsittelyä kansainvälisellä kentällä.

– Olemme tehneet voitavamme Suomen oikeusjärjestelmässä. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin siirtää asia kansainväliseen käsittelyyn.

Saamelaiskäräjien hallituksen marraskuinen päätös järjestää uudet vaalit perustui syksyn saamelaiskäräjävaaleista tehtyihin viiteen oikaisuvaatimukseen. Oikaisuvaatimukset koskivat 93 henkilöä, jotka korkein hallinto-oikeus päätti hyväksyä Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, toisin sanoen äänioikeutetuiksi ja vaalikelpoisiksi, saamelaiskäräjien tahtoa vastaan. Saamelaiskäräjien hallitus valitti jo syksyllä YK:n ihmisoikeuskomitealle KHO:n päätöksestä hyväksyä henkilöitä vaaliluetteloon.

Saamelaiskäräjät ei ole vielä päättänyt, valittaako se ihmisoikeuskomitealle myös KHO:n tuoreesta päätöksestä vai odottaako se, kuinka ensimmäinen valitus etenee.

"Toivon työrauhaa"

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio toivoo hyvää ja rauhallista alkua uudelle saamelaiskäräjäkaudelle. Uusi saamelaiskäräjien kokoonpano kokoontuu järjestäytymiskokoukseensa lähiaikoina.

– Toivon, että uusi saamelaiskäräjät saa työrauhan, pääsee järjestäytymään rauhassa ja toteuttamaan saamelaiskäräjille kuuluvia töitä saamelaisten oikeuksien, kielen ja kulttuurin eteen.

– Täytyy tietenkin muistaa, että se, kellä on oikeus päättää asioistamme, on yksi tärkeimmistä asioista meille kansana. Mutta samaan aikaan meillä on useita muitakin tärkeitä asioita hoidettavanamme, Sanila-Aikio muistuttaa.

Suosittelemme sinulle