Hyppää sisältöön

Suomalainen menetelmä löytää syövän verinäytteestä

Keski-Suomessa on kehitetty syövän hoitoon ja tunnistamiseen ainutlaatuisia menetelmiä. Kehitystyö jatkuu molekyylipatologian keinoin. Tutkijaryhmä on löytänyt keinon tunnistaa syöpä suoraan verinäytteestä. Myös yksilölliset hoitokeinot kehittyvät lupaavasti.

Patologi leikkaa paksusuolta.
Kuva: Matti Myller / Yle
Antti Seppälä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kirurgian professori Jukka-Pekka Mecklin edustaa suomalaisen syöpätutkimuksen huippua. Mecklinin vetämä työryhmä sai vastikään 1,25 miljoonan apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä syövän tutkimuksen ja hoidon kehittämiseen. Apuraha oli säätiön viime vuoden suurin.

Keski-Suomessa on kehitetty syövän hoitoon ja tunnistamiseen ainutlaatuisia menetelmiä. Muun muassa syövän tunnistaminen verinäytteestä on täällä kehitetty uusi menetelmä.

– Teoriassa voisimme ottaa ihmiseltä verinäytteen, ja sen perusteella kertoa, että teillä ei ole syöpää, mutta emme pidä menetelmää vielä riittävän luotettavana. Sen sijaan kun potilas on hoidossa, ja tiedämme millainen syöpä on kyseessä, voimme verinäytteellä seurata onko syövän DNA-jätteitä vielä näkyvissä, Mecklin sanoo.

Mecklinin työryhmä on löytänyt myös perinnölliselle paksusuolen syövälle altistavan geenivirheen. Löytö oli merkittävä, sillä se paljasti aiemmin tuntemattoman syövän syntytavan.

– Me tunnistamme geenivirhettä kantavat suvut, ja pyrimme ehkäisemään syövän syntyä. He käyvät säännöllisissä tutkimuksissa, ja saavat ennaltaehkäisevää lääkitystä, kertoo Mecklin.

Ennaltaehkäisvänä lääkityksenä on asetyylisalisyylihappo, tunnettu kauppanimellä aspiriini.

Syövän takana ovat aina geenit

Syöpiä tutkitaan myös siksi, että niiden syntymekanismien tunteminen auttaa syöpähoitojen kehittämisessä.

– Syöpä on aina tiettyjen geenivirheiden aiheuttama. Kun tiedämme syntytavan, voimme hyödyntää tietoa potilaiden yksilöllisessä hoidossa, Mecklin toteaa.

Jukka-Pekka Mecklin.
Jukka-Pekka Mecklin Kuva: Matti Myller / Yle

Keski-Suomen keskussairaala ei ole noussut syöpätutkimuksen huipulle sattumalta. Syöpä on ollut sairaalan painopistealueita jo pitkään, ja esimerkiksi perinnöllisen paksusuolen syövän geenivirhe löydettiin jo yli 20 vuotta sitten.

Syöpiin on panostettu myös kirurgiassa, ja nykyään muista sairaanhoitopiireistä tullaan Keski-Suomeen leikattavaksi. Erityisesti etäispesäkkeissä Keski-Suomen keskussairaala on Suomen johtava keskus.

Tällä hetkellä sairaalassa tutkitaan syövän hoitoa molekyylibiologian keinoin, painopisteenä molekyylipatologia.

– Patologia on se alue, jossa syövän yksityiskohtaisia piirteitä voidaan tutkia, Mecklin perustelee.

Yhä yksilöllisempää hoitoa

Syövän hoidossa pyritään siihen, että hoidetaan juuri kyseisen henkilön yksilöllistä syöpäkasvainta. Tällä hetkellä yksilöllisiä menetelmiä haetaan yleensä silloin kun nähdään, että perinteiset hoitomenetelmät eivät tehoa, mutta yksilölliset menetelmät etenevät koko ajan.

– Olemme jo lähellä sitä, että jokaisesta syöpäkasvaimesta tehdään perusteelliset molekyyligeneettiset selvitykset ennen kuin hoidoista päätetään, sanoo Mecklin.

Syövän hoito etenee myös kohti sitä, että myös lääkkeet ovat yksilöllisiä.

– Tavoite on se, että pystyisimme tekemään potilaan poistetusta kasvaimesta soluviljelmät, ja testaamaan näissä viljelmissä käytettävissä olevat lääkeaineet. Lisäksi kehitämme menetelmiä, joilla mittaamme elimistön omaa syöpäimmuniteettia. On tärkeää tietää onko elimistöllä vahva immuunivaste tätä syöpää vastaan, vai onko syöpä piiloutunut elimistöltä, Mecklin kuvailee.

Jukka-Pekka Meckliniä haastatteli Titta Puurunen.

Suosittelemme sinulle