Hyppää sisältöön

Räyskälän liukkaan kelin ajoharjoittelurata avataan myös tavallisille autoilijoille

Lopella Räyskälän lentokentällä treenataan talviaikaan raskaan kaluston hallintaa liukkaalla kelillä. Lauhan alkutalven takia radan avaus on siirtynyt, mutta pian rata avataan myös tavalliselle autoilukansalle.

Kuva: Jukkapekka Tiainen
Kati Turtola

Yrittäjä Jukkapekka Tiainen on tyytyväinen, kun lämpömittari näyttää Lopen Räyskälässä kahtatoista astetta pakkasta. Räyskälän lentokentän kiitotielle ja sen viereen on jäädytetty noin kilometrin mittaista väistö- ja jarrutusharjoittelualuetta. Leveyttä radalla on saman verran kuin moottoritiellä keskikaistoineen. Vettä pumpataan läheisestä Särkijärvestä vanhan, käytöstä poistetun paloauton pumpulla.

Lauha syksy ja alkutalvi myöhästyttivat jäädyttämistä kolmisen viikkoa alkuperäissuunnitelmasta. Tiainen sai talven ensimmäisen asiakkaansa testaamaan kalustoaan jäädytetylle radalle tänään torstaina. Myös tavallinen autoilukansa pääsee kokeilemaan liukkaan kelin taitojaan vielä tänä talvena.

Aikeena oli järjestää raskaan kaluston direktiivikoulutuksia, mutta nekin päästään aloittamaan suunniteltua myöhemmin. Muutamia kokeiluja saatetaan tämän talven aikana päästä tekemään.

– Tässä on saatu hienosti paikattua kevyemmän kaluston koulutuksella, ja nyt avataan rata todennäköisesti ihan jokaiselle halukkaalle. Ruvetaan järjestämään tavallisille autoilijoille liukkaan kelin kursseja ohjatusti, avaa Jukkapekka Tiainen.

Tammikuun lopussa radalla ajetaan myös ensimmäistä kertaa Suomessa leikkimielinen jääkiihdytyskilpailu (siirryt toiseen palveluun) ajanotolla.

Suojasää ei enää sulata rataa

Vaikka oikukas talvi muuttikin Räyskälän Driveparkin suunnitelmia, Tiainen uskoo edelleen ideaansa. Räyskälän sijainti Tampereen, Helsingin ja Turun alueiden läheisyydessa takaa riittävän asiakasmäärän.

-– Jos joulun alla näytti siltä, että järvessä liplattaa vesi, niin kaksi viikkoa siitä eteenpäin taas elämä hymyilee. Tätä se yrittäjän arki on, toteaa Tiainen.

Tulevia suojasäitä Tainen ei murehdi. Parhaillaan Räyskälän lentokentän ajoharjoitteluradalla on jäätä 10-40 senttiä ja yrittäjä uskoo sen riittävän, vaikka tulisi pitkäkin lauha jakso.

Suosittelemme sinulle