Hyppää sisältöön

Kyläläiset havahtuivat jokensa kalakuolemiin – vesienkunnostus palkitaan nyt kansainvälisesti

Turvetuotannosta pilaantunutta Jukajokea on saatu kuntoon Pohjois-Karjalassa kansalaisaktiivisuuden ansiosta. Nyt hanke palkitaan Iranissa, jossa paikalla on muun muassa Kofi Annan, Mihail Gorbatšov  ja Hollywood-tähtiä.

Kuva: Siru Päivinen / Yle

Jukajoen kunnostushanke Pohjois-Karjalasta palkitaan kansainvälisesti.

Selkien ja Alavin kylien vetämä Itä-Suomen suurin vesiensuojeluhanke Jukajoen kunnostamiseksi on voittanut parhaan kansallisen ympäristöpalkinnon. Palkinnon jakaa Iranissa Theranissa tiistaina 19. tammikuuta itävaltalainen säätiö.

Vapon turvetuotanto aiheutti kalakuolemia Jukajoessa muutama vuosi sitten. Huolestuneet kyläläiset käynnistyvät vesiensuojeluhankkeen, johon on käytetty 2,7 miljoonaa euroa.

Ympäristöalan Oscar

Energy Globe Award -palkintoa on verrattu ympäristöalan Oscar-palkintoon, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan:

"Palkintojenjakotilaisuuteen odotetaan paikalle Iranin korkeaa poliittista johtoa mukaan lukien Iranin presidentti Rohani, ministeri Maneka Gandhi Intiasta, Nobelin rauhanpalkinnon saajia ja muita kansainvälisiä merkkihenkilöitä. Aiemmissa palkintoseremonioissa on ollut mukana esimerkiksi YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Mihail Gorbatšov  ja Hollywood-tähtiä. Suomelle luovutettavan palkinnon vastaanottaa Jukajoki-hankkeen projektijohtaja Tero Mustonen."

Tv-gaala kerää yli miljardi katsojaa kuudellasadalla tv-kanavalla maailmassa. Sitä voi seurata suorana verkkolähetyksenä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle