Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Neuvoloiden kasvukäyrät ovat vanhempien painajainen – "Syökö se vain karkkia ja mehua"

Jos oma lapsi ylittää tai alittaa neuvolatarkastuksessa viralliset kasvukäyrät, vanhemman mielessä alkaa möyriä tunnekuohu. Onko lapseni terve, olenko tehnyt jotakin väärin? Tilannetta pahentaa se, jos ammattilainen asettaa tilanteessa sanansa väärin, tulkinnanvaraisesti.

Oula ja Oodi-koira.
Painokontrolliin helmikuussa menevä Oula Turpeinen on terve ja iloinen 6-vuotias poika. Seurana Oodi-koira. Kuva: Paula Hulkkonen
Tarja Laitinen
Avaa Yle-sovelluksessa

6-vuotias outokumpulainen Oula on perusterve eskarilainen, jolle ruoka maistuu. Rotevan oloinen poika käy usein ottamassa santsiannoksen äidin valmistamaa kotiruokaa, jonka menekkiä äiti, Paula Hulkkonen on pitänyt vaivihkaa silmällä nyt lähes puolen vuoden ajan.

Oulan viimeisimmässä neuvolatarkastuksessa kasvukäyrät hälyttivät, paino oli noussut toivottua enemmän. Poika oli virahtanut vuodessa kymmenen senttiä, mutta painoakin oli tullut lisää kymmenen kiloa. Strategiset mitat 126 senttiä ja hieman päälle 31 kiloa heilauttivat käyrän kaarta, ja neuvola otti asian puheeksi.

Syökö se vain karkkia ja mehua.

Paula Hulkkonen

– Minulle tuli sellainen olo vanhempana, että mitä te annatte lapsenne syödä. Syökö se vain karkkia ja mehua, sellainen olo tuli kärjistettynä, muistelee Paula Hulkkonen.

– Neljän lapsen vanhempana minulle on turha kertoa, että omena on terveellistä. Tai että mehuissa on tosi paljon sokeria. Ai niinkö, heittää Paula-äiti.

Poikkeama on ihan pakko ottaa puheeksi

Joensuun neuvoloiden osastonhoitaja Marjatta Partanen sanoo, että kasvukäyrien muutoksista kerrottaessa liikutaan erittäin herkän asian äärellä. Vanhemmat imevät tiedon itseensä, kokevat helposti syyllisyyttä. Kertominen on terveyden ammattilaisille aina haastava hetki.

Uusimmat valtakunnalliset kasvukäyrät valmistuivat vuonna 2011, ja ne hälyttävät entistä herkemmin. Joskus, mutta onneksi harvoin, poikkeamat antavat ensi viitteet sairaudesta – siksi muutoksista on välttämätöntä kertoa. Se ei hälvennä sitä, että neuvoloiden saamissa palautteissa eniten risuja aina saavat nämä käyrät.

Paula Hulkkonen suhtautuu Oulan tilanteeseen rauhallisesti, mutta aavistuksen turhautuneena. Kun perheessä on neljä lasta, joista yhden ruokailua on rajoitettava, ja toiselle tuputettava, on äidin rooli melkoista tasapainoilua. Paulalle kuitenkin selvintä on ollut se, ettei Oula saa kärsiä tilanteesta.

Oula ja pikkuveli Asla.
Oula yhdessä pikkuveljen, Aslan kanssa. Kuva: Paula Hulkkonen

Äidin oma karmaiseva kokemus

Paula Hulkkosella on omilta nuoruusvuosiltaan omakohtainen kokemus siitä, kuinka huolimattomasti heitellyt sanat vaikuttavat lapseen koko elämän ajan.

– Alakoulussa terveydenhoitaja sanoi minulle, että olet vähän pyöristynyt, pitäisiköhän sinun harkita jotakin liikuntaa. Olin sen verran herkkä lapsi, että otin sen itseeni ja sairastuin anoreksiaan, lopetin syömisen, kertoo asiasta koko ikänsä kärsinyt Paula Hulkkonen.

Alakoulussa terveydenhoitaja sanoi minulle, että olet vähän pyöristynyt.

Paula Hulkkonen

Oula kuuli luonnollisesti neuvolassa keskustelun omasta painostaan. Paula-äiti on puhunut asian selväksi pojan kanssa, eikä Oula ole ollut asiasta moksiskaan. Uusi painokontrolli on edessä helmikuussa.

– Minun mielestä tuo käynti on ylipäätänsä turha, meillä ei syödä väärin. Olen nähnyt tosi ylipainoisia lapsia, ja niihin pitääkin puuttua, toteaa Paula Hulkkonen tervejärkisesti.

Suosittelemme