Hyppää sisältöön

Helsingin piispat: Seurakuntien tiloja annettava muslimeille

Luterilaisen ja ortodoksikirkon Helsingin piispat haluavat, että seurakunnat luovuttavat tilojaan muslimien käyttöön. Kirkkojaan he eivät kuitenkaan muslimeille suo.

Muslimimiehiä rukoilemassa.
Muslimeilla on lukuisia rukoushuoneita eri puolilla pääkaupunkiseutua. Kuva: Yle
Outi Pukkila

Luterilaisen kirkon piispa Irja Askola ja ortodoksikirkon piispa metropoliitta Ambrosius vaativat muslimeille rukous- ja muita toimitiloja. Heidän mukaansa seurakuntien tiloja voitaisiin hyvin luovuttaa islamilaisten yhteisöjen käyttöön.

– Tämä ajatus nousee lähimmäisenrakkaudesta ja siitä, että kristinuskon olemukseen kuuluu, että välitämme muistakin kuin omista ihmisistämme. Lisäksi oikeus uskonnon harjoitukseen kuuluu demokraattisessa oikeusvaltiossa paitsi meille luterilaisille ja muille kristityille myös islaminuskoisille, korostaa piispa Irja Askola.

Askola puhuu ihmisten tukemisesta, tervetulleeksi toivottamisesta, kotouttamisen välineistä ja uskonnon harjoittamisen vapaudesta. Usein varsin vähäisessä käytössä olevista kirkoistaan luterilaispiispa pitää tiukasti kiinni.

– En usko, että muslimit edes haluaisivat sakraalitilojamme käyttöönsä, hän arvioi.

Helsingin piispa Irja Askola
Piispa Irja Askolan mukaan uskonnon harjoittaminen kuuluu kaikille demokraattisessa yhteiskunnassa. Kuva: Yle

Ei kantaa suurmoskeijaan

Vuosi sitten Helsingissä muutama yksittäinen henkilö jätti tontinvaraushakemuksen suurmoskeijan rakentamiseksi Hanasaareen, Pasilaan tai Verkkosaareen. Helsingin hallinnossa ei vielä ole selkeää kantaa hankkeeseen vaan virkamiehet odottavat helmikuista keskustelua asiaan liittyvästä valtuustoaloitteesta.

Luterilaisen ja ortodoksikirkon Helsingin piispat eivät halua suoraan ottaa kantaa suurmoskeijaan, koska se on vielä alkutekijöissään vaan puhuvat pienempien rukoushuoneiden puolesta.

– Suurmoskeija ei ole pääkysymys vaan se, että muslimeille ylipäänsä löytyisi paikkoja, joissa he voisivat kokoontua, painottaa puolestaan Helsingin ortodoksinen metropoliitta Ambrosius.

Metropoliitta Ambrosius
Metropoliitta Ambrosiuksen mukaan ortodokseilla ei ole antaa tiloja muslimeille, mutta muuta tukea kyllä. Kuva: Yle

Ambrosiuksen mukaan ortodoksit ovat vähemmistökirkkoon kuuluvina kärsineet historian kuluessa paljon ja heitä on marginalisoitu.

– Meidän kokemuksemme menisi hukkaan ellemme puolustaisi myös tänä päivänä uusien ihmisryhmien oikeutta uskonnolliseen ja kulttuuriseen yhteisöllisyyteen, muistuttaa Ambrosius.

Muslimien suurmoskeijalle ja sen yhteyteen mahdollisesti rakennettaville muille tiloille on laskettu hintaa yli sata miljoonaa euroa. Päälle tulevat vielä kulut vuotuisesta käytöstä. Hankkeen rahoitus on auki – vaikka Bahrainissa on luvattu avata rahavirtoja.

Suosittelemme sinulle