Hyppää sisältöön

Mies, älä huoli: Flunssasi on sittenkin pahempi kuin naisilla

Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksessa kyettiin ensi kertaa erottamaan estrogeenin sukupuolisidonnaiset vaikutukset viruksen torjunnassa.

Kuva: Arja Lento / Yle

"Miesflunssa" on useille halventavassa merkityksessä käytetty termi; tapa kiusata sairastunutta siitä, että tämä kenties valittaa hieman liikaa flunssan tai influenssan oireista.

Joulukuussa American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus (siirryt toiseen palveluun) kertoo kuitenkin, että miesflunssaansa valittaneet miehet ovat sittenkin oikeassa: miesten estrogeenin puute voi aiheuttaa sairastuneelle rajumpia oireita.

Tutkimuksessa analysoitiin influenssa A -virusta. Viruksen lisääntyminen isännässä on tutkijoiden mukaan karkeasti ottaen verrannollinen sille, kuinka ankara virusinfektio on.

Tutkiakseen sitä, kuinka influenssa A vaikutti miehiin ja naisiin eri tavoin, Johns Hopkins -yliopiston tutkijat tartuttivat nenäsoluja – joihin influenssavirus yleensä iskee – otokselta niin mies- kuin naisluovuttajiakin. Tutkijat halusivat selvittää, vaikuttaako estrogeeni jollain tavoin viruksen lisääntymiseen isännässä.

Estrogeeni-hormoni vaikuttaa erityisesti naisten lisääntymiselimistön kehitykseen ja säätelyyn, mutta sillä on osansa myös nuorten miesten kehityksessä. Naisilla on kuitenkin enemmän estrogeenia kuin miehillä, ja tutkijat olettivatkin, että tällä saattaa olla jotain tekemistä sen kanssa, että termi "miesflunssa" on olemassa.

Tutkimuksessa selvisi, että kolmesta yhteen vuorokautta aiemmin estrogeenilla käsitellyt naisten nenäsolut vastustivat kuin vastustivatkin virusinfektiota huomattavasti voimallisemmin kuin estrogeenilla käsitellyt miehiltä kerätyt nenäsolut. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että estrogeenilla on vain naisilla toimivia viruksentorjuntaominaisuuksia, sillä miesten nenäsolut – estrogeenilla kyllästettynäkään – eivät olleet vastustuskykyisiä virusinfektiolle.

Syytä naisten solujen paremmalle vastustuskyvylle ei vielä tiedetä. Tutkijat epäilevät kuitenkin, että estrogeenin kyvyllä hiljentää solujen aineenvaihdunnan nopeutta – ja siten viruksen kykyä lisääntyä – saattaa ola jotain tekemistä asian kanssa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että estrogeenilla on virusta torjuvia ominaisuuksia mm. HIV:tä, Ebolaa ja hepatiittiviruksia vastaan, kommentoi tutkimuksen johtava tutkija Sabra Klein. Kleinin mukaan uutta heidän tutkimuksessaan on, että ensi kertaa kyettiin erottamaan estrogeenin sukupuolisidonnaiset vaikutukset.

– Näemme mahdollisuuksia sille, että hedelmättömyyden ja menopaussin hoidossa käytetyt estrogeenit voivat suojata myös flunssaa vastaan. Sen sijaan näyttää siltä, että miesflunssasta kärsiville miehille estrogeenistä ei ole pienintäkään hyötyä, Klein pahoittelee.

Tutkimuksesta uutisoivat tammikuussa mm. Huffington Post (siirryt toiseen palveluun) sekä IFL Science (siirryt toiseen palveluun) -sivusto.

Suosittelemme sinulle