Njuike sisdoaluide

Savustetulle poronlihalle haetaan suojattua alkuperänimitystä

Nimisuojan hakijana perinteisin saamelaisin menetelmin valmistetulle "Suovakselle" on Suomessa Suoma Boazosámiid Searvi. Hakemus on yhteinen Ruotsin ja Norjan kanssa.

Biergguid suovasteapmi
Kuva: Kaija Länsman / Yle
Aletta Lakkala

Kylmäsavustetulle ja kevyesti suolatulle poronlihalle haetaan Suovas-nimisuojaa.

Suojatun alkuperänimityksen (SAN) hakijana Suovakselle on Suomessa _Suoma Boazosámiid Searvi _(su. Suomen Porosaamelaisten yhdistys), joka valvoo, ylläpitää ja ajaa poronhoitoa harjoittavien saamelaisten yhteisiä oikeuksia.

Hakemus on yhteinen Ruotsin ja Norjan kanssa, tiedottaa Maaseutuvirasto.

Suovas valmistetaan perinteisin saamelaisin menetelmin

Lihavalmisteisiin kuuluva Suovas tarkoittaa pohjoissaameksi savustettua. Nimitystä käytetään sellaisista poronlihatuotteista, jotka kylmäsavustetaan suolauksen jälkeen perinteisissä saamelaisissa savustuskodissa. Valmistuksessa voidaan käyttää paistia, lapaa, ulkofileetä tai kylkeä. Suovas ja sen savustustapa liittyvät läheisesti perinteiseen saamelaiskulttuuriin sekä saamelaiseen elämäntapaan.

Suovas valmistetaan aikuisten porojen tai vasojen lihasta, jotka ovat syntyneet, kasvaneet ja laiduntaneet saamelaisalueella Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa. Eläimet on teurastettu ja liha on paloiteltu samalla alueella. Suomessa saamelaisalue kattaa saamelaisen poronhoitoalueen eli Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnat sekä Lapin paliskunnan Sodankylän kunnan pohjoisosassa.

Jotta poronlihan alkuperää voidaan valvoa, laitumella käyvien porojen korvaan tulee lakien mukaan merkitä keskusrekisteriin rekisteröity poronomistajan merkki. Lait pätevät Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa. Numero kulkee eläimen ruhon mukana paloitteluun saakka.

Suovas-nimisuojaan liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 29.2.2016 saakka.

Tuotesuoja nimen väärinkäyttöä ja väärennöksiä vastaan

EU:n nimisuojajärjestelmä luo tuotteille lisäarvoa sekä suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä tai huokeammilta väärennöksiltä.

Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan. Euroopan unionissa on rekisteröity suojattuina nimityksinä yli 1 300 tuotetta.

Maaseutuvirasto vastaa nimisuoja-asioiden käsittelystä Suomessa. EU-komissio päättää nimisuojan myöntämisestä ja rekisteröinnistä.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia