Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hyvinvointi-ilmiö myy: Ravintolisiin ja rohdoksiin käytetään puoli miljardia euroa

Erilaisten ravintolisien, urheiluvalmisteiden ja luontaistuotteiden myynti alan kaupoista, apteekeista ja päivittäistavarakaupoista on kärsinyt taantumasta muuta kauppaa vähemmän. Kasvu on ollut viime vuosina nollan pinnassa. Terveystuotekauppiaiden liiton mukaan alan myynti on kivunnut noin 500 miljoonaan euroon.

Eatless ravintolisä.
Kuva: Yle
Minna Pantzar
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Forumin Life-myymälässä asioineelle Päivi Romolle ketju on tuttu.

– Kyllä käyn usein. Nyt ostin Echinaforcen kurkkusuihketta, mutta myös tee-laadut kiinnostavat. Tuttuja luontaistuotteita ostan ihan jatkuvasti, Romo sanoo.

Naiset ostavat ravintolisia ja rohdoksia selvästi miehiä enemmän. Erilaiset terveystrendit, kuten nyt päällä oleva hyvinvointi-ilmiö, ovat kuitenkin laajentaneet asiakaskuntaa viime vuosina.

–Terveys- ja hyvinvointitrendi on vahvistunut ja se on näkynyt siinä, että ala on kehittynyt paremmin kuin muu kauppa. Käyttäjäryhmät ovat myös laajentuneet nuorempiin ja toisaalta vanhempiin, sanoo Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton toimitusjohtaja Mika Rönkkö.

Joka kolmas käyttää lisäravinteita

Vuosi sitten tammikuussa TNS Gallupin tutkimus, joka tehtiin kaupparyhmä Lidlin toimeksiannosta, kertoi, että joka kolmas suomalainen käyttää jotakin lisä- tai urheiluravinnetta ja että tyypillinen käyttäjä on alle 35-vuotias urheilua harrastava nainen.

Myös TNS Gallupin tutkimus vuodelta 2013 kertoi saman suuntaista. Naisista 63 prosenttia ja miehistä 37 prosenttia oli ilmoittanut käyttäneensä luontais- tai terveystuotteita edellisen vuoden aikana. Heistä eniten viidessä vuodessa osuuttaan kasvattanut ryhmä olivat 25-34 vuotiaat naiset.

– Kyllä karppaus ja superfood-trendit näkyivät meilläkin ja merkit viittaavat, että tämä terveysbuumi jatkuu. Ihmiset haluavat hoitaa hyvinvointiaan kuntoilemalla, syömällä oikein, mittaamalla itseään ja tämän myötä meidänkin alamme kasvaa, kertoo toimitusjohtaja Marjut Myllymäki Luontaistuntija-ketjusta.

Laatu ja kotimaisuus painavat ostopäätöksissä

Takavuosien viiden prosentin kasvuluvuista on tultu roimasti alaspäin.

– Aina on pysynyt pää pinnalla ja nyt näyttäisi siltä, että kasvu oli viime vuonna yhden prosentin luokkaa kertovat alaa tilastoivan Euromonitorin tuoreimmat luvut, Myllymäki sanoo.

Taantuma on tehnyt ostajat tarkemmiksi.

–Asiakkaat ovat tulleet hintatietoisemmiksi ja rahalle halutaan vastinetta. Turvallisuus on myös tärkeää, joten yhä useampi haluaa tietää tuotteen valmistajan. Heille merkitsee paljon, jos tuote on suomalainen, kertoo Myllymäki.

Vitamiinipurkkeja.
Kuva: Yle

Markkinan koko puoli miljardia

Euromonitor Internationalin tilaston mukaan vitamiini- ja ravintolisävalmisteiden markkinat Suomessa ovat 300 miljoonaa euroa, mutta kun mukaan lasketaan myös luontaistuotealan tuoteryhmät markkina kasvaa noin 500 miljoonaan euroon, arvioivat Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ja Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liitto.

Vahvasti kasvanut verkkokauppa on mukana laskelmissa. Ravintolisiä ostetaan verkokaupoista noin 40 miljoonalla eurolla vuodessa pääasiassa kotimaisilta toimijoilta.

Nivelet ja vatsa vievät rohdoskauppaan

Ravintolisiä käytetään tyypillisimmin täydentämään ruokavaliota, ehkäisemään tai hoitamaan flunssaa, torjumaan väsymystä sekä kohentamaan mielialaa.

Listan kärki on pysynyt aika vakiona.

– Niveltuotteet, rasvahapot, vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet. Suolistontoimintaa parantavien tuotteiden osuus on meillä erittäin tärkeä ryhmä eli  probiootit, maitohappobakteerit ja entsyymit. Myydyimpien tuotteiden joukosta löytyvät myös kollageeni- ja ubikinoni-tuotteet, toimitusjohtaja Marjut Myllymäki Luotaistuntija-ketjusta sanoo.

Suosittelemme