Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

STTK:n Palolalle ei käy maahanmuuttajien palkka-ale: "Loisi toisen luokan työmarkkinat"

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) olisi valmis alentamaan maahanmuuttajien palkkoja, jotta heidät saadaan työmarkkinoille.

Antti Palola
Antti Palola Kuva: Yle
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimihenkilökeskusjärjestön puheenjohtaja STTK:n Antti Palola ei ole valmis joustamaan työehdoissa, jotta turvapaikan saavat pääsisivät töihin.

Palola tyrmäsi Ylen TV1:n Ykkösaamussa sisäministeri Petteri Orpon (kok.) ehdotuksen maahanmuuttajien palkkojen alentamisesta.

STTK:n nokkamies totesi, että samasta työstä pitää maksaa sama palkka. Hänestä maahanmuuttajien palkka-ale loisi halpatyömarkkinat Suomeen, mikä ei ole kestävä ratkaisu.

– Me lähdemme siitä, että kannattaisi hakea muita kuten oppisopimus- tai palkkatukimalleja. Meidän on hyvin vaikea ymmärtää, että lähdettäisiin palkoista joustamaan suoraan. Tämä tarkoittaisi pidemmällä aikavälillä sitä, että me loisimme toisen luokan työmarkkinat.

Saksassa ja Ruotsissa on syntynyt osa-aikatyömarkkinat, jossa työstä ei paljoa makseta, mutta maahanmuuttajilla on kuitenkin jotain työtä. Onko sama edessä Suomessakin?

– On tärkeää, että me saadaan nämä ihmiset töihin. On kuitenkin oikeudenmukaista ja tasapuolista, myös suomalaisen työvoiman kannalta, että ihmiset tulevat töihin säällisillä ehdoilla riippumatta siitä, kuka sitä työtä tekee.

STTK:lla ei ole vippaskonstia työllistämiseen

Antti Palola oli haluton nimeämään työehtoa, josta STTK olisi valmis joustamaan maahanmuuttajien tai suomalaisten pitkäaikaistyöttömien auttamiseksi töihin.

– Asiaa pitää katsoa kokonaisuutena. Meillä ei ole mitään yksittäistä vippaskonstia. Meillä on parhaillaan vireillä paikallisen sopimista ja henkilöstön asemaa vahvistava työryhmä ja muitakin asiakokonaisuuksia. Lähtökohtaisesti meidän yhteiskunnan pitää perustua siihen, että työnteko on aina kannattavaa. Halpatyömarkkinoiden luominen ei ole kenenkään tavoite eikä etu.

Sisäministeri Orpo sanoi Helsingin Sanomille lauantaina, että kaikki keinot pitää ottaa käyttöön maahanmuuttajien kotouttamisessa ja työllistämisessä.

Orpo olisi valmis joustamaan palkoissa alaspäin. Hän arveli, että yritykset tuskin voivat maksaa kielitaidottomille samaa palkkaa kuin muille.

Sisäministeri luetteli maahanmuuttajien muiksi työllistämiskeinoiksi oppisopimuskoulutuksen, työssä oppimisen sekä työn ja koulutuksen joustavan yhteensovittamisen. Ministerin mukaan muutaman kymmenen tuhannen ihmisen työllistämisen ei pitäisi olla Suomelle mahdotonta.

Myös Palola painotti työn merkitystä onnistuneessa kotouttamisessa. Hänestä työelämä ja kielen oppiminen ovat parasta kotouttamispolitiikkaa mitä voidaan tehdä.

– Maahanmuuttajien määrä pitää nähdä myös mahdollisuutena, eikä uhkakuvana, Palola korosti.

Suosittelemme