Hyppää sisältöön

Soini: Iran-päätös edistää rauhaa

Pakotteiden poistamisen tuoma kauppa ja kanssakäyminen on ulkoministerin mukaan hyvää lääkettä myös Syyrian konliktiin. Hän on kuitenkin huolissaan Iranin ja Saudi-Arabian tulehtuneista väleistä.

Timo Soini
Timo Soini Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ville Laakso

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on tyytyväinen Iranin ydinohjelmasta syntyneeseen sopuun ja talouspakotteista luopumiseen. Soinin mielestä päätös lisää laajemminkin kansainvälistä kauppaa ja kanssakäymistä, mikä myös edistää rauhaa.

– Suomen ja Euroopan intressi on saada tällaiset maat avautumaan, käydä kauppaa ja kanssakäymistä. Sillä on seurauksia poliittiselle puolelle ja sotien rahoittaminen ja tukeminen muuttuu vaikeammaksi.

Soinin mielestä on myös tärkeää että sopimuksen noudattamista valvotaan tarkasti. Sopimuksen mukaan Iranin tulee pidättäytyä uraanin rikastamisesta ja sitä kautta ydinaseen kehittämisestä.

– Nyt poistuvissa talouspakotteissa olivat mukana EU, Yhdysvallat ja YK. Jos Iran lupauksensa rikkoo, niin se tekee eniten vahinkoa vain itselleen.

– Kyllä Iranin ydinohjelmaa myös seurataan tarkasti. Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA on tehnyt siinä hyvää työtä. Valvonnan pitääkin olla tiukkaa ja pitää seurata, että Iran myös tekee kaikki sovitut toimet.

Iranin ja Saudi-Arabian välit huolestuttavat

Pakotteiden poistaminen ja kauppasuhteiden avaaminen avaa Irania maailmalle. Soini toivoo myös, että nyt päästäisiin jotenkin liennyttämään Iranin ja Saudi-Arabian kiristyneitä välejä, ja sitä kautta ehkä ratkomaan Syyrian konfliktia.

Soinin mukaan ongelman ja toivottavasti myös ratkaisun ydin piilee alueen maiden tulehtuneissa väleissä. Syyrian konflktia koskevissa Wienin neuvotteluissa pöydässä istuivat kaikki osapuolet Syyrian halintoa lukuunottamatta. Myös Iran ja Saudi-Arabia.

– Molemmat maat tarvitaan mukaan neuvotteluihin, sillä ne ovat takapiruina toiminnan rahoittamisessa ja suoramittaisessa sodassa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että taustalla painaa myös sunnien ja shiiojen välinen jakolinja sekä Saudi-Arabian vuoden vaihteessa toimeenpanemat 47 kuolemantuomiota. Joukossa oli shiialainen uskonoppinut Imaami Nimr Baqr al-Nimr. Iran raivostui hänen teloittamisestaan.

– Ne [teloitukset] ovat paitsi tuomittavia, ikävä kyllä myös osa hermosotaa, vallan tasapainon hakua ja provosointia, Soini muistuttaa.

Suosittelemme sinulle