Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pakotteet poistuvat – Iran saa sata miljardia pankkitileiltä

Talouspakotteiden purkaminen luo suuria mahdollisuuksia Iranille ja uusia markkinoita kärkkyville ulkomaisille yrityksille. Piristävä vaikutus voi näkyä Iranin taloudessa nopeasti.

Nuoria iranilaisia kadulla.
Iranissa on ulkomaisille yrityksille suuret markkinat ja runsaasti koulutettua työvoimaa. Kuva: Abedin Taherkeareh / EPA
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Talouspakotteiden purkamisen välittömänä seurauksena iranilaiset saavat käyttöönsä talletuksensa ulkomaisilla pankkitileillä. Niitä arvioidaan olevan vajaan sadan miljardin euron arvosta.

Summa on merkittävä, joskin asiantuntijat arvioivat, että ainakin puolet rahasta menee luottovelkojen maksamiseen. Pakotteiden aikana iranilaiset ovat saaneet luottoa muun muassa Kiinasta.

Iranilaiset saavat nyt myydä öljyään vapaammin, joten he voivat kasvattaa tuotantoaan. Hallituksen tavoitteena on paluu pakotteita edeltäneeseen neljän miljoonan barrelin päivätuotantoon. Tällä hetkellä Iran tuottaa öljyä noin 1,2 miljoonaa barrelia päivässä.

Nämä helpotukset ovat vasta alku, sillä ulkomaiset yritykset kärkkyvät miljardihankkeita Iranin infrastruktuurin ja teollisuuden kehittämisessä. Vastaavasti iranilaiset yritykset tähyävät ulkomaille maan rikkaiden luonnonvarojen ja halvan työvoiman turvin.

Eurooppalaisilla etulyöntiasema

Eurooppalaisten ja aasialaisten yritysten lähtökohdat ovat paremmat kuin amerikkalaisten, joiden toimintaa Iranissa rajoittavat yhä voimaan jäävät Yhdysvaltain vuoden 1984 pakotteet.

EU poistaa kaupan ja investointien rajoitteet öljy-, kemian- ja metalliteollisuudesta, laivanrakennuksesta ja liikenneinvestoinneista sekä pankki- ja vakuutusalalta.

Yhdysvallat poistaa sanktiot iranilaiselta öljyltä, kemian- ja metalliteollisuudelta, laivanrakennukselta ja autoteollisuudelta ja poistaa satoja henkilöitä sekä yrityksiä pakotelistoilta, mikä vapauttaa heidän varansa amerikkalaisissa pankeissa. Amerikkalaiset lentokonevalmistajat voivat myydä matkustajakoneitaan Iraniin, joka tarvitsee jopa satoja uusia koneita vanhanaikaisen kalustonsa uusimiseksi.

Yhdysvallat ei kuitenkaan vieläkään poista kahta suurta kahdenkeskisen kaupan estettä. Amerikkalaisyritykset eivät saa tehdä suoraan kauppaa Iranin kanssa, vaan pelkästään ulkomaisten tytäryhtiöidensä kautta. Iranilaiset pankit eivät saa käyttää amerikkalaista pankkijärjestelmää. Yhdysvaltain kongressin ei uskota lähiaikoina purkavan näitä pakotteita. 

Iranin poliitikot eivät hurranneet

Iranissa paikan päällä olevat toimittajat ovat kertoneet, että pakotteiden purkaminen on otettu siellä laimeasti vastaan. Tavallinen kansa on joutunut kituuttamaan pitkään ja haluaa nähdä omin silmiin taloustilanteensa konkreettisen kohenemisen. Monille poliitikoille sopimuksen edellyttämät ehdot ovat kova pala purtavaksi.

Iranin täytyi pienentää uraanivarastoaan 98 prosentilla. Viimeinen erä käytöstä poistettua uraania kuljetettiin sopimuksen mukaisesti Venäjälle joulukuun lopussa.

Iranin tuli purkaa 12 000 uraanin rikastamiseen käytettävää sentrifugia, eli suurin osa varastostaan. Tästä urakasta Iran kertoi selviytyneensä marraskuussa.

Betonia ydinreaktoriin

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi joulukuun puolivälissä, että Iran on antanut tyydyttävät vastaukset aiemmasta ydinvoimaan liittyvästä kehitystyöstään. IAEA:n mukaan viitteitä mahdollisesta sotilaalliseen tarkoitukseen tehdystä kehittelystä ei vuoden 2009 jälkeen ole nähtävissä.

Yksi Iran suurista myönnytyksistä liittyy Arakin ydinvoimalan toimintaan. Iran purki Arakin ydinreaktorin sydämen ja täytti sen betonilla, sillä Arak olisi ainakin periaatteessa voinut tuottaa kahden atomipommin tarvitseman määrän plutoniumia raskasvesireaktorin avulla. Sopimuksen mukaan Iran saa rakentaa uusia raskasvesireaktoreita vasta 2030-luvulla.

Suosittelemme sinulle