Hyppää sisältöön

Seniorien nettitaidot kuntoon vertaisopastuksessa – ikätoveri on paras neuvoja

Senioreiden tietoteknisen opastuksen tarve on suuri. Suomessa on huomattava määrä yli 60-vuotiaita, jotka eivät käytä tietokonetta tai nettiä. Ikätovereitaan tietokoneen ja netin saloihin opastava Airi Duk muistuttaa, että perustaitojen osaaminen avaa senioreillekin aivan uuden maailman.

Kuva: Anne Niskanen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Tavallisten arkipäiväistenkin asioiden hoitaminen vaatii nykyään usein tietokoneen ja internetin käytön perustaitoja. Monelta seniori-ikäiseltä nämä taidot syystä tai toisesta vielä puuttuvat, ja tätä varten esimerkiksi Hämeenlinnan kirjastossa on järjestetty jo useamman kerran opastusta tietokoneen ja netin käyttöön.

– Tärkeintä minusta on se, että ihmisillä on edes perustiedot siitä, miten netissä hoidetaan käytännön asioita eli maksetaan laskuja tai ostetaan junalippuja, sanoo hämeenlinnalainen Airi Duk.

He voivat kotona laajentaa maailmaansa hyvin paljon netin kautta.

Airi Duk

Omat tietokonetaidot Airi hankki kansalaisopiston kurssilta ja nyt hän on yksi niistä vertaisopastajista, jotka neuvovat ja auttavat ikätovereitaan pääsemään kiinni netin ihmeellisestä maailmasta.

– Monille sellaisille, jotka eivät liiku missään tai harrasta mitään, niin he voivat kotona laajentaa maailmaansa hyvin paljon netin kautta. Netissä ja tietokoneella voi tehdä niin paljon, muistuttaa Airi.

Vertaisopastuksessa edetään oppimisen tahtiin

Vertaisopastuksessa (siirryt toiseen palveluun) vapaaehtoiset seniorit auttavat ikätovereitaan tietokoneen ja netin peruskäytössä. Opastus on henkilökohtaista tai tapahtuu muutaman ihmisen pienryhmässä.

– Selvitysten mukaan ikäihmiset kokevat toisen saman ikäisen parhaana opastajana nettiasioissa, kertoo Hämeenlinnan kirjaston informaatikko Hanna Kaisti.

Ikäihmiset kokevat toisen samanikäisen parhaana opastajana nettiasioissa.

Hanna Kaisti

Eräs syy ikäihmisten olemattomiin tietokonetaitoihin voi olla se, että koneet ovat olleet kallis hankinta, johon eläkkeellä ei ole varaa. Nykyään hinta ei ole enää este.

– Kun maksaa nettipankissa laskut, niin säästäähän siinä rahaa, kun ei tarvitse maksaa pankin palvelumaksuja.

Monet seniorit ovat saaneet kipinän tietokoneeseen lapsilta tai lapsenlapsilta, mutta siihen se usein jää.

– Sukkelasti neuvotaan, että menet tästä, tästä, tuonne ja tuonne, ja kaikki pitäisi tapahtua niin nopeasti. Sitten seuraava asia onkin, että etkös sä käsitä?! Meidän opastuksessa oppimisen tahti on verkkainen.

Opastettava voi halutessaan ottaa mukaan oman laitteensa, johon toivoo saavansa opastusta. He pääsevät myös itse kokeilemaan asioita, kertoo Airi Duk.

Hämeenlinnan kirjaston vertaisopastustoiminnassa on mukana jo toistakymmentä opastajaa, mutta informaatikko Hanna Kaistin mukaan aina on tarvetta lisäopastajille (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle