Yle Uutisten keskustelussa Suomi harppoo kohti 24/7 -yhteiskuntaa – pysytkö kyydissä? moni keskustelija sanoo suoraan, että ei ole tässä asiassa aikomustakaan pysyä kehityksen kyydissä. Esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen laajentamisessa ei nähdä järkeä.
"Se on todellisuudessa hyvin harva, joilla on Oikeasti tarve käydä ympäri vuorokauden kaupassa. Mutta tarpeen toki ymmärränkin, koska on koko ajan lisääntyvä määrä ihmisiä, jotka eivät osaa suunnitella ajankäyttöään." (Nimimerkki Mikki)
Vuorotyöläinen kiittää
Miksi ihmiset käyvät kaupassa myöhään illalla tai jopa yöllä? Tämä kysymys herättää vilkasta keskustelua. Oikeaakin tarvetta myöhäisille kauppareissuille on, muistuttaa nimimerkki Eve:
"En minä ehkä ihan keskellä yötä käy kaupassa, mutta ihan mielelläni klo 23 aikoihin käyn. Olen ollut vuosia vuorotyössä hoitoalalla. Edellisessä työpaikassani iltavuoro päättyi klo 22 tai 22.30. Oli aika tylsää, kun kaupat olivat menneet kiinni jo 21, eikä oikein mistään saanut ruokaa. Olisi ollut kiva mennä kotiin kaupan kautta - ihan niin kuin muukin ihmiset tekevät."
Keskustelussa muistutetaan myös, että moni ihminen tekee matkatöitä, jolloin kauppaan ei välttämättä ehdi päivä- tai edes ilta-aikaan.
"Ottakaahan huomioon myös ne, joiden on työn puolesta pakko tai jotka nimenomaan haluavat elää ns. "normaalin" päivärytmin ulkopuolella. Vuorotyöläisiä, päivystystyöläisiä, työmatkalaisia ym. on paljon. Valtion ei tule päättää, mihin aikaan on soveliasta käydä kaupassa. Siitä päätöksen tekevät markkinat." (Räyhänaktivisti)
Kuluttaja päättää
Keskustelussa arvioidaan, että kaupat eivät tulevaisuudessakaan tule olemaan auki ympäri vuorokauden. Moni on sitä mieltä, että kuluttajille tulee varsin hyvin riittämään se, että pienet ruokakaupat palvelevat 24/7. Kauppa laskee tarkkaan jokaisen aukiolotunnin kannattavuutta, ja asiakkaat viime kädessä ratkaisevat, milloin kaupat ovat auki.
_"Argh! En kannata tällaista ympärivuorokautista shoppailua. Viikonloput haluaisin kokonaan rauhoittaa ainakin ruokaostoksista." _(Uudenvuodenlupaus)
Kirjoittaja kertoo henkilökohtaisesta ryhtiliikkeestään. Hän aikoo tehdä jatkossa ruokaostokset maanantaista perjantaihin ennen iltakuutta.
"Tällä saan ryhtiä omaan elämään ja rauhallista aikaa johonkin mielekkäämpään tekemiseen. Kynä ja paperia pöydälle ja siihen listaa puuttuvista tarvikkeista aina kun mieleen tulee, muuten tulee unohteluja ja sitten ajellaan taas kauppaan jonkun kerman takia kello 01.37."
Kauppareissujen suunnittelu saa kannatusta ainakin Kuluttajaliitolta (siirryt toiseen palveluun) ja Martoilta (siirryt toiseen palveluun), jotka kumpikin ovat puheet paljon asian puolesta. Ostokset paremmin suunnittelemalla ja turhat kaupassakäynit karsimalla voi paitsi säästää rahaa myös torjua ruokahävikkiä.
Oravanpyörästä pois
Kehitys kohti 24/7 yhteiskuntaa jakaa mielipiteitä. Monet ikänsä vuorotyötä tehneet eivät näe, että mitään suurta muutosta olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Osa ihmisistä on aina tehnyt vuorotyötä - nyt epätyypilliset työajat laajenevat ainoastaan uusille aloille.
Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on kuitenkin pakottanut monet pohtimaan asiaa uudesta näkövinkkelistä:
"Itsellänikin työajat ovat muuttumassa myöhäisemmiksi. Fyysisesti tämä sopii minulle hyvin, sillä en ole aamuvirkku. Mutta olen huolissani turvallisuudesta, niin työpaikalla kuin työmatkoilla - pienipalkkaisella ei ole varaa omaan autoon tai taksiin, mutta kävelymatka aamuyöllä pimeässä kaupungin läpi kotiin ei sekään ole nykymaailmassa hyvä idea." (Defas)
Moni kuitenkin muistuttaa, että epätyyypillissä työajoissa on puolensa. Ne voivat vapauttaa liikenteen ruuhkista ja kauppojen pitkistä kassajonoista.
"Minun näkemykseni mukaan oravanpyörässä oleminen on sitä, että ollaan töissä klo 8-16 - ja sitten mennään kaupan kautta kotiin. Kaikki ovat siellä kaupan kassajonossa samaan aikaan hermoilemassa! Elän paljon mieluummin ihan omien aikataulujeni mukaan ja valitsen ihan itse, milloin käyn kaupassa." (Eve)