Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Putin ja Välbe: Norjalaisten pitäisi kilpailla paralympialaisissa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mielestä lääkkeitä käyttävien urheilijoiden pitäisi kilpailla paralympialaisissa eikä olympialaisissa. Samaa mieltä on myös Venäjän hiihtoliiton johtaja Jelena Välbe.

Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundby Kuva: Lehtikuva
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Norjan dominointi maastohiihdon maailmancupissa ja Tour de Skillä on ärsyttänyt monia ja sen on uskottu uhkaavan jopa lajin tulevaisuutta. Venäjän hiihtoliiton johtaja Jelena Välbe arvostelee Izvestia-lehdelle antamassaan haastattelussa erityisesti norjalaishiihtäjien astmalääkityksen käyttö.

- On ärsyttävää, kun koko joukkue on täynnä astmaatikkoja, mutta koska lääkärit sallivat tuon, emme voi tehdä mitään. Mutta en henkilökohtaisesti ymmärrä, minkälainen astma urheilijalla voi olla, että hän voi hiihtää noin kovaa, Välbe totesi lehdessä.

Välbe muistuttaa, että muun muassa Lillehammerin maailmancupin miesten viestissä kolme ensimmäistä sijaa meni Norjalle. Sellaista ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin. Välbe totesi, että tällainen vaikuttaa luonnollisesti lajin kiinnostavuuteen.

"Sairaan urheilijan ei pitäisi kilpailla"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on Izvetia-lehden mukaan sanonut, että urheilijat, jotka ottavat lääkkeitä, pitäisi kilpailla paralympialaisissa eikä olympialaisissa. Välbe on samaa mieltä.

- Sanon aina samaa. Norjan paras hiihtäjä (Martin Johnsrud) Sundby kertoi äskettäin haastattelussa, ettei hän pystynyt saamaan itsestään kaikkea irti Oberstdorfin kisassa, koska oli niin lämmin. Hän oli vaikeuksia hengityksen kanssa ja joutui ottamaan voimakkaita lääkkeitä, Välbe kertoi.

- Meistä tämä on pötypuhetta. Jos urheilija on sairas ja jatkaa tuolla tavalla, kuinka hyvä hän olisi ollut, jos hän olisi ollut terve? Minusta sairaan urheilijan ei pitäisi kilpailla.

Kaikkea ei voi laittaa lääkityksen piikkiin

Omalla urallaan peräti 11 maailmanmestaruutta voittanut Välbe tietää, että norjalaishiihtäjät harjoittelevat paljon, yleensä muita enemmän. Hänen mielestään kaikkea norjalaismenestystä ei siis voi panna astmalääkityksen piikkiin.

Välben mielestä norjalaisten käyttämä astmalääkitys antaa heille kuitenkin edun, koska lääke laajentaa keuhkoputkia. Välbe muistuttaa tosin, että hän ei itse ole astmaatikko, joten hän ei tiedä täysin lääkkeiden vaikutuksia.

- Tosiasia on, että moni norjalaisurheilija saa lääkettä jo nuorena, ja se on hälyyttävää.

Suosittelemme