Viikonloppuna Kiinan valtion televisio CCTV julkisti videon, jolla kadonnut kustantaja Gui Minhai kertoo kyynelehtien palanneensa lokakuussa Kiinaan ottaakseen vastuun opiskelijan kuolemaan 11 vuotta sitten johtaneesta yliajosta. Tiedot taannoisesta rikoksesta ovat epäselviä.
Kiinan valtion tv:n mukaan Gui lähti aikoinaan Kiinasta välttääkseen kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Gui ystävät sanovat uskovansa, että Gui kaapattiin poliittisista syistä Thaimaan Pattayalla sijaitsevasta loma-asunnosta lokakuussa. Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjakauppiaasta, jotka on ilmoitettu kadonneeksi viime vuoden loppupuolella.
Kaikki kadonneet ovat työskennelleet hongkongilaisessa Mighty Current -kustantamossa tai sen omistamassa kirjakaupassa Hongkongissa. Kauppa tunnetaan Kiinaa kriittisesti käsittelevästä kirjoista.
Rikkooko Kiina Hongkongin erityisasemaa?
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Itä-Aasian johtaja Nicholas Bequelin sanoo, että Guin tunnustus herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Videosta ei käy mitenkään ilmi esimerkiksi sitä, missä olosuhteissa ja milloin se on kuvattu.
– Oikeudellisesta näkökulmasta video on mitätön, Bequelin sanoo.
Katoamiset ovat herättäneet huolta Hongkongin erityisaseman haavoittuvuudesta. Hongkongin siirtyessä Kiinan erityishallintoalueeksi vuonna 1997, sovittiin "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatteesta, johon kuuluu mm. sananvapaus.
Ruotsi on huolissaan Guin kohtalosta
Gui Minhai on Ruotsin kansalainen. Viime aikoina hän on ollut tekemässä Kiinan presidentistä Xi Jinpingistä kertovaa kirjaa, jota ei ole vielä julkaistu. Gui tunnetaan mm. Kiinan johtoa käsittelevistä juorukirjoista.
CCTV:n videolla Gui sanoo, että ei halua Ruotsilta mitään apua tapauksensa selvittämisessä.
Ruotsin konsulaatti ei ole halunnut ottaa kantaa Guin katoamiseen. Ruotsin apulaisvaltiovarainministeri Per Bolund sanoi Hongkongissa pidetyssä talousfoorumissa, että Ruotsi on hyvin huolissaan asiasta ja kehotti Hongkongin viranomaisia suurempaan avoimuuteen. Hongkongin viranomaiset ovat olleet varovaisia kommenteissaan.
Julkiset tunnustukset ovat pitkään olleet osa Kiinan rikostapauksia. Usein videoiden arvellaan syntyneen painostuksen alaisina.
Kiinan kommunistinen puolue on viime aikoina kiristänyt kansalaisyhteiskunnan, esimerkiksi kansalaisjärjestöjen, valvontaa manner-Kiinassa.