Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Oscar-ehdokkaiden täysvalkoinen näyttelijälista turhauttaa elokuva-alan mustia

Myös viime vuonna kaikki 20 ehdokasta olivat valkoisia. Listasta päättävässä elokuva-akatemiassa ylivalta on valkoisilla yli 60-vuotiailla miehillä.

John Krasinski ja Cheryl Boone Isaacs katsovat toisiaan ja taputtavat käsiään teatterilavalla. Taustalla elokuva-akatemian logo.
Näyttelijä John Krasinski ja Yhdysvaltain elokuva-akatemian puheenjohtaja Cheryl Boone Isaacs ilmoittivat tämän vuoden Oscar-ehdokkaat Los Angelesissa tammikuun puolivälissä. Kuva: Paul Buck / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain elokuva-akatemian johtaja Cheryl Boone Isaacs sanoo olevansa on murheellinen ja turhautunut Oscar-ehdokaslistojen yksipuolisuudesta. Kaikki Oscar-ehdokkaiksi nimetyt näyttelijät ovat tänäkin vuonna valkoihoisia.

Toissa vuonna tehtäväänsä valittu Isaacs sanoo, ettei muutoksia ole tapahtunut hänen toivomallaan tavalla.

– 1960- ja 1970-luvuilla elokuva-akatemiaan tarvittiin nuoria jäseniä, jotta sillä säilyi elinvoima ja merkitys. Vuoden 2016 tehtävä on huomioida myös muu: sukupuoli, ihonväri, etnisyys ja seksuaalinen suuntaus, Isaacs sanoo.

Oscar-ehdokkaat ja myös voittajat valitsevassa elokuva-akatemiassa on noin kuusi tuhatta jäsentä, jotka työskentelevät filmialalla. Jäsenyys on elinikäinen.

Suurin osa on valkoisia miehiä, joiden keski-ikä Los Angeles Times -lehden neljän vuoden takaisessa selvityksessä oli 62 vuotta. Mustia oli kaksi prosenttia, latinalaisamerikkalaisia alle kaksi prosenttia ja alle 50-vuotiaita 14 prosenttia.

"Eivätkö mustat osaa näytellä?"

Ohjaaja Spike Lee ja näyttelijä Jada Pinkett Smith ovat ilmoittaneet boikotoivansa helmikuun Oscar-juhlia.

– Miten on mahdollista, että jo toisena peräkkäisenä vuonna kaikki 20 ehdokasta ovat valkoisia? Emmekö me mustat muka osaa näytellä? Muista kategorioista en viitsi edes puhua, sanoo Lee avoimessa kirjeessään elokuva-akatemian johtokunnalle.

Pinkett Smith puolestaan sanoo, että Oscar-juhlien boikotointi on hänelle periaatekysymys.

– Huomion kerjääminen tai edes pyytäminen vähentää omanarvon- ja voimantuntoa. Me olemme arvokkaita ja voimakkaita ihmisiä, Pinkett Smith sanoo videoviestissään.

Suosittelemme sinulle