Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

YK:n raportti: Väkivallan määrä Irakissa järkyttävä, Isisillä 3 500 orjaa

Lähes 20 000 ihmistä on kuollut kahden viime vuoden aikana Irakin väkivaltaisuuksissa, kertoo YK:n raportti. Raportti kuvaa terroristijärjestö Isisin käyttämää silmitöntä väkivaltaa siviilejä kohtaan.

Jesidivähemmistöön kuuluvat ihmiset pakenevat Isis-taistelijoita avustushelikopteriin Pohjois-Irakissa 10. elokuuta 2014.
Jesidivähemmistöön kuuluvat ihmiset pakenivat Isis-taistelijoita avustushelikopteriin Pohjois-Irakissa 10. elokuuta 2014. Kuva: Michael Reimon / EPA
Jenny Matikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Järjestelmällinen väkivalta siviilejä kohtaan on yhä arkipäivää Irakissa, kertoo YK:n tiistaina julkaistu raportti. Raportti kuvaa eteenkin terroristijärjestö Isisin väkivallantekoja yksityiskohtaisesti.

– Raportti tuo esiin ihmisten kärsimyksen Irakissa ja syyt, miksi he lähtevät pakoon Eurooppaan ja muille alueille, sanoo YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al-Hussein.

Raportin mukaan Irakin väkivaltaisuuksissa kuoli viime vuoden touko–lokakuussa lähes 3 900 ihmistä ja haavoittui yli 7 000. Vuoden 2014 alusta laskettuna kuolleiden määrä nousee 18 800 siviiliin.

– Väkivallan määrä on järkyttävä. Osa teoista täyttää sotarikosten tai jopa kansanmurhan tunnusmerkit, raportti toteaa.

Isis tappaa ja kaappaa

YK:n keräämät tiedot kuvaavat Isisin toiminnan raakuutta. Ihmisiä teloitetaan järjestön ideologian vastustamisesta, kytköksistä hallitukseen, poliisiin tai uskonnolliseen johtoon. Myös ammattilaisia, kuten lääkäreitä ja journalisteja vainotaan.

Raportissa kuvataan väkivallan raakuutta: ihmisten päältä ajetaan puskutraktorilla ja heitä mestataan räjähteillä. Naisia on annetettu seksiorjiksi palkinnoksi tietokilpailusta.

YK:n tietojen mukaan järjestöllä on 3 500 orjaa. He ovat lähinnä naisia ja lapsia, suuri osa jesidejä. Isis vainoaa myös muita etnisiä vähemmistöjä.

Lapsia kaapataan sotilaiksi ja pakotetaan väkivaltaan. Muun muassa Mosulissa on kaapattu 800–900 lasta uskonnolliseen ja sotilaalliseen koulutukseen, raportissa todetaan. Myös lapsisotilaiden murhista on viitteitä.

3,2 miljoonaa paossa

Raportin mukaan yli kolme miljoonaa irakilaista on joutunut jättämään kotinsa vuoden 2014 alusta lähtien. Heistä yli miljoona on kouluikäisiä lapsia.

Ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al-Hussein huomauttaa, että luvut kertovat kuitenkin vain osan totuudesta.

– Niissä ei lasketa heitä, jotka kärsivät ruuan, veden ja terveydenhoidon puutteesta, hän huomauttaa.

Raportissa mainitaan myös Irakin hallitusta tukevien joukkojen väkivallan käytöstä ja laittomuuksista.

YK:n Irakin avustusoperaatio ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto kokosivat raportin haastattelemalla uhreja, selviytyneitä ja silminnäkijöitä.

Suosittelemme