Hyppää sisältöön

Nuoret aikuiset löysivät kuppauksen – Lääkäri: Turha laskea hyvää verta viemäriin

Nuoret aikuiset ovat löytäneet kuppauksen, tuon satoja vuosia vanhan hoitomuodon. Kupparin mukaan lähes kaikki asiakkaat saavat tarvitsemansa avun. Lääkärin mielestä on haaskausta laskea arvokasta verta viemäriin, kun vaikutuksiakaan ei ole tiede todistanut.

Kuppaus käynnissä, kupattavana toimittaja Sami Spåra.

Lähes sata kuppauskirveeniskua saunan pehmittämään ja suihkun puhdistamaan selkään ja jalkoihin. Verta alkaa nopeasti keräytyä haavojen päälle asetettuihin imukuppeihin, kuppaussarviin.

Kuppari Mia Helmola Kuva: Jenny Huttunen / Yle

Kuppauksen uskotaan poistavan niin sanottua pahaa verta. Hoitomuoto on satoja vuosia vanha, mutta yhä voimissaan.Apua siitä ei hae vain ikääntynyt väestö, vaan yhä nuoremmat.

Jyväskyläläisen yrityksen asiakkaiden ikähaarukka on 16-90.

– Ehkä eniten käy 30-70 -vuotiaita, mutta aika paljon nuoret aikuiset ovat ottaneet kuppausen hoitomuodoksi, kuppari Mia Helmola sanoo.

Tenniskyynärpää tällä hetkellä esillä

Helmolan asiakkaat hakevat kuppauksesta apua moniin vaivoihin: lihaskireyksiin, korkeaan hemoglobiiniin tai verenpaineeseen ja yleiseen väsymykseen.

Kuva: Jenny Huttunen / Yle

– Ehkä eniten haetaan apua kiputiloihin, viime aikoina on hoidettu tenniskyynärpäästä kärsiviä.

Helmolan mukaan kuppaus vilkastuttaa verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa ja saa energian virtaamaan. Ikärajaa hoitoihin ei ole, mutta esimerkiksi verenvuototauti, K-vitamiinin puutos ja verenohennuslääkitys kuppauksen estävät, koska silloin on vaarana, että haavat ei umpeudu ja vuoto tyrehdy.

– Samat esteet tässä on kuin hieronnassakin: kesken syöpähoitojen tai flunssan hoitoa ei voi tehdä, myös sydänvaivat on otettava huomioon.

Kuppauksessa verta vuotaa ihmisestä riippuen 2-6 desilitraa. Noin puoli litraa on lähellä verenluovutuksen määrää.

Verta hiussuonista

Helmolan mukaan kuppauksen ja verenluovutuksen ero on, että verenluovutuksessa veri otetaan suoraan laskimosta, kuppauksessa hiussuonien kautta.

Kuva: Jenny Huttunen / Yle

– Samalla sakkaantunut veri ja hapan kudosneste pääsevät valumaan pois. Sen jälkeen ravintoaineiden ja hapen kulku helpottuu.

Hoidon tehossa Helmola luottaa 4-vuotiseen kokemukseen asiakkaistaan.

– En voi tietysti vannoa, että siitä on jokaiselle hyötyä, mutta pääsääntöisesti kaikki asiakkaat ovat saaneet apua vaivoihinsa. Vain yksi on sanonut, ettei tuntenut mitään erityisiä vaikutuksia, mutta siitä huolimatta hän käy kupattavana vuosittain.

Lääkäri menisi verenluovutukseen

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen ylilääkäri Pertti Peltosen mukaan kuppauksen tehoa ei ole lääketieteellisesti todistettu.

– Pikemminkin siitä on jossain tapauksissa haittaa. Jos on esimerkiksi anemiaa tai huono ravitsemustila, kuppaus vain pahentaa sitä.

Kuva: Jenny Huttunen / Yle

Kuppauksen kannattajat kehuvat muun muassa oloa keveäksi ja rentoutuneeksi hoidon jälkeen. Lääkärin mukaan sitä voi selittäää esimerkiksi mahdollinen verenpaineen lasku.

– Siinähän on myös mukava hetki jutustella sairauksista tai muuten elämäntilanteesta, niin siitäkin tulee hyvänolontunne. Tieteellistä näyttöä hyödystä ei ole.

Peltonen ei silti tyrmää hoidoissa käymistä, mutta arvokkaalle verelle olisi hänen mielestään parempaakin käyttöä kuin valuttaa viemäriin.

– Jos on perusterve ihminen ja voi luovuttaa verta, niin järkevämpää on antaa veri hyvään käyttöön ja pelastaa jopa ihmishenkiä.

Tuoksu ja väri vaihtelevat

Kuppaussarvet laitetaan akupunkitiopisteisiin. Helmolan mukaan ihmisissä on eroja paitsi vuotavan veren määrässä, myös veren tuoksussa ja värissä: veri voi tuoksahtaa voimakkaastikin, väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta hyvin tummaan.

Kuva: Jenny Huttunen / Yle

– Elintapoja veren väristä tai tuoksusta ei silti voi päätellä.

Helmolan vakiasiakkaat käyvät hoidossa puolen vuoden tai vuoden välein, mutta kuppaus olisi mahdollista tehdä kolmen kuukauden välein.

– Kuppaussarven jättämät "lontit" häviävät nopeasti, haavat paranevat viikossa.

Kupattavana oli ja Mia Helmolaa haastatteli Sami Spåra, Pertti Peltosta haastatteli Pauliina Tolvanen.

Suosittelemme sinulle