Hyppää sisältöön

Pääministerin erityisedustajan arvio: Viime vuoden miljoona pakolaista vasta alkusoittoa

Pääministerin neuvonantajana toimivan Antti Pentikäisen mukaan pakolaiskriisin takana ovat Eurooppaan vihamielisesti suhtautuvat maat. Hänestä monet Lähi-Idän valtiot hyötyvät poliittisesti pakolaisvirrasta. Myös Venäjän ilma-iskut ovat ajaneet ihmisiä liikkeelle.

Antti Pentikäinen Ylen aamu-tv:ssä viime maaliskuussa. Kuva: Yle

YK:n rauhanvälitysverkoston johtajana työskentelevän Antti Pentikäisen mielestä viime vuoden laajamittaisessa muuttoliikkeessä ei ole kysymys vain yksittäisten hädässä olevien ihmisten pakenemisesta, vaan heitä käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan.

Pentikäinen nimitettiin Juha Sipilän (kesk.) Välimeren pakolaiskriisin erityisedustajaksi syksyllä.

– Ihmisten liikkuvuuden taustalla on myös valtioita, jotka pyrkivät nyt horjuttamaan systemaattisesti tilannetta Euroopassa. Sen takia tämän asian edessä ei voi olla naiivi tai hyväsydäminen. Systeemiä on nyt korjattava niin, että ne jotka apua todella tarvitsevat, saavat sen. Muiden voimavarat sitten kohdistettaisiin lähtöalueiden kehittämiseen, korosti Pentikäinen.

Ylen Radio 1:n Kultakuume-ohjelmassa tiistaina haastateltu Pentikäinen kohdisti syytöksensä Syyrian ja Irakin sotia tukevia valtioita vastaan.

– Heidän etunsa mukaista voi olla se, että Eurooppaan tulee paljon ihmisiä.

Pentikäisen mukaan myös Venäjän Syyriassa tekemät ilma-iskut ovat kohdistuneet alueille, joissa asuu valtavasti sotaa pakoon lähteneitä ihmisiä. Hänestä ei ole ihme, että nämä ihmiset lähtevät uudestaan liikkeelle pommitusten takia.

– Oletettavaa on, että muutama muukin tämän alueen valtioista hyötyy poliittisesti Euroopan pakolaisvirrasta, ja pyrkii hyödyntämään sitä.

Pentikäinen myös arvioi viime vuonna nähdyn ihmisvirran olevan pientä sihen, mitä on luvassa kuluvana vuonna. YK:n mukaan Välimeren ylitti viime vuonna yli miljoona pakolaista ja siirtolaista.

– Kaikki merkit viittavat siihen, että tämä on vain alkusoittoa. Tästä vuodesta on tulossa monin verroin vaikeampi. Minusta vanhat eurooppalaiset arvot kuten ihmisarvon kunnioitus ja hädässä olevien auttaminen on käännetty sitä itseään vastaan. Tilanteen korjaaminen vaatii nyt realistista tarkastelua, sanoi Pentikäinen.

Suosittelemme sinulle