Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pakkanen tuo haastetta rakennustyömaille – tänä talvena työn keskeytyksiä kuitenkin melko vähän

Paukkupakkaset ovat viivästyttäneet töitä vain vähän pohjalaisilla rakennustyömailla, todetaan Rakennusliitosta.Tyypillisimmin pakkanen on rajoittanut joidenkin työvaiheiden toteuttamista suunnitellussa aikataulussa. Virallista pakkasrajoitusta rakennustyömaille ei ole. Yleisesti käytössä on miinus kahdenkymmenen asteen raja.

Talvella rakentaminen on joskus haastavaa.
Talvella rakentaminen on joskus haastavaa. Kuva: Anna Wikman/Yle
Terhi Varjonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Korsholmanpuistikolla rakennetaan kaikkiaan kolmea kerrostaloa. Työt ovat päässeet alkamaan joitakin viikkoja sitten ja nyt meneillään ovat pohjustustyöt. Jutuntekohetkellä pakkasta on kymmenisen astetta ja se on betoniraudoittaja Jukka Kedon mielestä melkeinpä ihanteellinen sää tehdä ulkotöitä rakennuksilla.

– Ei oo kylmä, eikä hanskat eikä kengät kastu kun on kuiva pakkanen, sanoo Keto.

Jukka Keto kertoo, että sitten kun pakkasta on yli 20 astetta alkaa kylmä jo vaikuttaa. Tosin nyt Keto on tehnyt sellaisia töitä rakennustyömaalla, jossa liikutaan. Silloin kun on liikettä, ei pakkanen pääse niin helposti puremaan. Todella kylminä päivinä vaatetuksen on oltava kunnossa. Ja myös varavaatetuksen.

Nosturi töissä rakennustyömaalla Vaasassa.
Nosturi töissä rakennustyömaalla Vaasassa. Kuva: Anna Wikman/Yle

– Jos on oikein paljon pakkasta niin tunnin välein pitää vaihtaa hanskat ja villasukat, että pysyy lämpinä, kertoo Keto.

Kova pakkanen voi keskeyttää työt

Rakennusliiton aluepäälikkö Janne Kemppaisen mukaan tämän talven pakkaset ovat aiheuttaneet varsin vähän töiden keskeytyksiä. Jonkin verran on maakunnasta tullut viestiä, että vuodenvaihteen ja loppiaisen tienoilla on joitakin töitä jouduttu pakkasen vuoksi väliaikaisesti keskeyttämään.

– Silloin puhutaan sääesteestä johtuvasta lomautuksesta, kun pakkasta on niin paljon, että työt joudutaan keskeyttämään, kertoo Kemppainen.

Monesti kovallakin pakkasella voidaan joitain työvaiheita tehdä ja työvaiheita järjestellään uusiksi. Tämä toimii isoilla rakennustyömailla, mutta pienemmillä ei välttämättä järjestelyitä pystytä muuttamaan.

Työteho laskee kun tulee kylmä.

Janne Kemppainen, aluepäällikkö, Rakennusliitto

Kylmä sää vaikuttaa myös työtehoon.

– Työteho laskee kun tulee kylmä. Ei saada enää miehistä semmoista hyötyä kuin kesällä saadaan, tietää Kemppainen.

Rakennuskohteiden huputtaminen on tullut myös pohjalaismaakuntiin. Kemppainen pitää tätä hyvänä asiana, sillä hupun alla kohteen lämpötila saadaan inhimilliseksi kovallakin pakkasella. Töitä voidaan tehdä kylmältä suojassa.

Suosittelemme