Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ranskan talousministeri lupailee Olkiluodon miljardiriitojen sopimista – TVO ei kommentoi

Olkiluodon kolmosreaktoria rakentava Areva ja voimalan tilaaja Teollisuuden Voima vaativat toisiltaan miljardien eurojen korvauksia voimalan viivästymisestä. Ranskan talousministeri Emmanuel Macron sanoo, että sovun kiistassa on synnyttävä kuukauden kuluessa.

Arevan logo.
Kuva: Daniel Karmann / EPA
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron lupailee, että Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin viivästymisestä syntynyt miljardikiista ratkeaa kuukauden sisällä.

Voimalaa rakennuttava Teollisuuden Voima vaatii rakentajayhtiö Arevalta 2,6 miljardin euron korvauksia, kun taas Areva vaatii TVO:lta 3,4 miljardia euroa. TVO ja ranskalainen Areva syyttävät toisiaan Olkiluoto 3:n viivästymisestä. Voimalan piti olla valmis jo viime vuosikymmenellä, mutta se ei vieläkään tuota sähköä valtakunnanverkkoon.

Emmanuel Macron.
Ranskan talousministeri Emmanuel Macron Kuva: Entienne Laurent / EPA

Macron sanoo keskustelleensa alkuviikosta suomalaiskollegansa, elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) kanssa. Macron kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän ja Rehn ovat päätyneet antamaan TVO:lle ja Arevalle sekä näiden omistajille kuukauden aikaa ratkaista korvausvaatimuksia koskevat kiistansa.

Ei kommentteja

Ydinvoimayhtiö TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa sanoo, että yhtiö ei kommentoi ranskalaisministeri Emmanuel Macronin lausuntoja.

– Kaikki se, mitä Ranskassa tehdään ydinvoimateollisuuden saamiseksi kuntoon, on hyvä asia Olkiluoto 3:n valmistumisen kannalta. Muilta osin emme kommentoi uutista, Tuohimaa sanoo Ylelle.

Yle ei ole tavoittanut elinkeinoministeri Olli Rehniä kommentoimaan ranskalaiskollegansa puheita tai sitä, miten Suomen valtio käytännössä voisi vaikuttaa TVO:n ratkaisuihin.

Kaikki se, mitä Ranskassa tehdään ydinvoimateollisuuden saamiseksi kuntoon, on hyvä asia.

TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa

Kova pala Ranskassa

Uutistoimisto Reuters ja ranskalaiset tiedotusvälineet ovat aiemminkin kertoneet mahdollisen sovun syntymisestä Arevan ja TVO:n välille.

Ranskassa Arevan ja TVO:n kiista on arka paikka, sillä Ranskan sosialistihallituksen kätilöimässä fuusiossa aiotaan yhdistää valtion pääosin omistama Areva niin ikään valtion pääosin omistamaan EDF-yhtiöön.

Jättiyhtiö EDF ei kuitenkaan halua ottaa vastuulleen Olkiluoto 3:n viivästymisestä mahdollisesti aiheutuvia miljardikorvauksia.

Suosittelemme