Hyppää sisältöön

Aurinkokunnan reunalta löytyi merkkejä uudesta planeetasta

Mahdollisen yhdeksännen planeetan kiertorata kulkisi kaukana Neptunuksen takana, yhdysvaltalaiset tähtitieteilijät sanovat.

Taiteilijan näkemys aurinkokuntamme mahdollisesti yhdeksännestä planeetasta. Kuva: Roberh Hurt / Caltech / AFP
Iiro-Matti Nieminen

Aurinkokunnan ulkoreunalla saattaa olla aiemmin tuntematon yhdeksäs planeetta, Kalifornian teknologiainstituutin tähtitieteilijät kertoivat keskiviikkona.

Mahdollinen uusi planeetta kiertäisi Aurinkoa noin 20 kertaa kauempana kuin Neptunus. Kappaleen massa olisi noin kymmenkertainen Maahan verrattuna.

Uutta planeettaa ei ole toistaiseksi pystytty havaitsemaan suoraan, vaan se on löytynyt matemaattisen mallinnuksen ja tietokonesimulaatioiden avulla, tutkijat Konstantin Batygin ja Michael E. Brown sanovat.

Tutkijat mallinsivat oletetun planeetan painovoiman vaikutuksia muiden Kuiperin vyöhykkeellä sijaitsevien kappaleiden kiertoratoihin, ja uusi planeetta sopi niihin lähes täydellisesti.

Brownin aiemmat tutkimukset johtivat vuonna 2006 Pluton luokituksen muuttamiseen planeetasta kääpiöplaneetaksi sen jälkeen, kun Neptunuksen takaa löytyi muitakin pieniä, jäisiä kappaleita.

– Kaikki ne ihmiset, jotka ovat vihaisia, ettei Pluto ole enää planeetta, voivat olla innoissaan siitä, että edelleen on olemassa oikea planeetta löydettäväksi, Brown sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tutkijoiden raportti julkaistiin The Astronomical Journal -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Korjaus klo 23.54: Mahdollinen uusi planeetta kiertäisi Aurinkoa noin 20 kertaa kauempana kuin Neptunus, ei 20 kertaa kauempana kuin Maa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Suosittelemme sinulle