Hyppää sisältöön

Uhanalaisia kasveja voidaan suojella syväjäädyttämällä

Syväjäädytys voi estää kasvilajia kuolemasta sukupuuttoon. Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa kehitettävän tekniikan avulla on jo pystytty elvyttämään uudelleen eloon syväjäädytettyjä kasveja.

Tuomas Kauppila kurkistaa syväjäädytyssäiliöön.
Kuva: Yle
Risto Degerman

Syväjäädytys on osa keinovalikoimaa, joilla uhanlaisia kasveja voidaan suojella kasvin luontaisen kasvupaikan ulkopuolella. Perinteinen tapa säilyttää kasveja ovat olleet esimerkiksi siemenpankit, joihin kerätään kasvien siemeniä.

Siemenpankki ei kuitenkaan sovellu aivan kaikkien kasvilajien suojeluun. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun siemenkasvatuksella on vaikea tuottaa uusia kasveja.

Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on testattu 12 kasvilajin solukon kryosäilytystä eli pakastamista nestemäisessä typessä. Pakastettuna -196-asteessa solukko voi säilyä periaatteessa loputtomasti.

Myös palautusistuksia luontoon

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan intendentin Annu Ruotsalaisen mukaan yliopisto on tehnyt myös onnistuneita palautusistutuksia luontoon yhteistyössä Metsähallituksen ja paikallisen ELY-keskuksen kanssa.

Pakastetun kasvimateriaalin sulattamisessa kasvatuskelpoiseksi on useita vaiheita, jotka on hallittava, jotta kasvi ei kuole. Jotta kasvien silmuista tai kasvukärjistä otettuasolukko saadaan säilymään, sitä esikäsitellään.

Tässä on edetty yrityksen ja kokeilun avulla, että on löydetty sopivat liemet kullekin lajille

Aino Hämäläinen

– Solukkoa ruokitaan muun muassa sokereilla, glyserolilla ja muilla pakkasenestoaineilla. Näin soluneste väkevöityy, eivätkä solut rikkoudu pakastettaessa. Tässä on edetty yrityksen ja kokeilun avulla, että on löydetty sopivat liemet kullekin lajille, kertoo puutarhuri Aino Hämäläinen.

Myös sulatusprosessin on oltava nopea, jotteivät kasvin soluseinämät rikkoudu.

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on mukana valtakunnallisessa kasvien etäsuojeluhankkeessa ESCAPEssä, jonka tavoitteena on tutkia ja kehittää etäsuojelun menetelmiä luonnonvaraisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Oulun yliopiston lisäksi hankkeessa ovat mukana Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallitus

Suosittelemme sinulle