Hyppää sisältöön

Merissä on pian enemmän muovijätettä kuin kalaa

Maailman meriin päätyy muovijätettä samaan tahtiin kuin jos meriin kipattaisiin jäteautollinen joka minuutti, kertoo tuore raportti. Muovijätteen määrä ylittää kalojen määrän lähivuosikymmeninä, todennäköisesti nopeamminkin, sillä muovin määrä kasvaa, kun taas kalakannat heikkenevät.

Jätettä koralliriutalla Egyptissä. Kuva: Mike Nelson / EPA

Muovijätteen määrä maailman merissä kasvaa jatkuvasti, eikä muoviteollisuus ole esittänyt ratkaisuja asian tilan korjaamiseen. Uuden teknologian ja kierrätyksen edistämiseen erikoistunut Ellen MacArthur Foundation (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut asiaa koskevan raportin Davosin talousfoorumin yhteydessä.

Raportin mukaan muovin tuotanto on maailmalla kasvanut 20-kertaiseksi vuoden 1964 jälkeen. Sen odotetaan edelleen kaksinkertaistuvan seuraavien 20 vuoden aikana ja nelinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

95 prosenttia kaikesta muovista käytetään vain kerran ennen kuin se heitetään pois. Vain viisi prosenttia kierrätetään.

Noin 40 prosenttia muovista päätyy kaatopaikoille ja jopa kolmannes luontoon, kuten meriin.

Jäljelle jäävä osuus poltetaan, mikä tuottaa energiaa, mutta samalla kasvihuonekaasuja ja saasteita.

Jäteautollinen muovia mereen joka minuutti

Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Ellen MacArthur -säätiön raportin mukaan meriin dumpataan vuosittain ainakin kahdeksan miljoonaa tonnia muovijätettä. Määrää voi verrata siihen, jos meriin kipattaisiin jäteautollinen muovia vuorokauden jokainen minuutti vuoden ympäri.

Jos jätehuolto ei kohennu, meriin päätyvä osuus on kasvamassa kahteen jäteautolliseen minuutissa vuonna 2030 ja neljään minuutissa 2050, raportin tekijät kertovat The Guardian -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Tämä merkitsee, että tuolloin merissä olisi enemmän muovijätettä kuin kalaa, mikäli kalakannat pysyvät nykytasollaan.

Viimeksi mainittu oletus tuskin kuitenkaan pitää paikkaansa, sillä maailman kalakantoja ylikalastetaan jo nyt rajusti ja kannat heikkenevät jatkuvasti. Kaiken aikaa kasvavalla muovijätteen määrällä voi myös olla tuhoisa vaikutus merien ekologiaan.

Ellen MacArthur Foundation vaatii maailman päättäjiä kiinnittämään enemmän huomiota muovin aiheuttamiin ongelmiin. Jätehuolto tulisi pikaisesti saada kuntoon. Samaan aikaan haitallisimmat muovilaadut tulisi poistaa markkinoilta ja suosia uudelleenkäytettäviä tai kompostoituvia muoveja.

Suosittelemme sinulle