Hyppää sisältöön

Marjut Helminen kirjoittaa palestiinalaisten hädästä

Appelsiinilehdon yksi päähenkilö on Sini, joka on 59-vuotias sairaanhoitaja. Hän on työskennellyt avustustyöntekijänä Palestiinassa, Afganistanissa ja Darfurissa. Samankaltaisissa tehtävissä on myös ollut teoksen kirjoittaja Marjut Helminen.

Marjut Helminen
Palestiinalaisten ja Israelin välisistä taisteluista on kirjoittanut romaanin näihin asioihin perehtynyt toimittaja Marjut Helminen.

Helminen kertoo olleensa Ihmisoikeusliiton pääsihteerinä ja kansainvälisen Punaisen Ristin tiedottajana. Tehtävissään hän keskittyi erityisesti Libanoniin, jossa oli pitkään kestäneitä räikeitä ihmisoikeusloukkauksia.

– On ollut kiinnostavaa lähteä paikan päälle ottamaan selvää, mitä siellä oikeasti tapahtuu, Helminen kertoo.

Esikoisromaanissaan hän kirjoittaa tunteisiin käyvästi Palestiinan ja Israelin konfliktista kärsivistä ihmisistä.

Toinen päähenkilö on palestiinalaissyntyinen kristitty Fuad, joka on joutunut pakenemaan vainoa Suomeen. Hän on koulutukseltaan lääkäri, joka on täällä taksikuski. Valitettavan tuttu kohtalo siis. 

– Kirjasta tuli yllättäen ajankohtainen. Aloitin romaanin kirjoittamisen viitisen vuotta sitten. Silloin ei ollut tietoakaan pakolaisten kansainvaelluksesta, sanoo Helminen.

Hän kirjoittaa kovaa tekstiä. Kirja väittää, ettei Israel ole demokratia vaan etnokratia, joka hyväksyy vain yhden ainoan etnisen ryhmän eli juutalaiset. Israel on koneisto, joka on rakennettu sotateollisuutta varten.

Ihmisoikeustoimittajana Helminen ei mielestään voi kuitenkaan olla minkään tietyn ihmisryhmän puolella tai sitä vastaan.

Appelsiinilehto on tärkeä kannanotto Lähi-idän kriisipesäkkeestä ja elävä tarina siellä elävien tuskasta. Romaani on kuitenkin enemmän kuvaus valtioiden välisistä konflikteista kuin ihmisten välisistä suhteista.

Suosittelemme sinulle