Hyppää sisältöön

Venäjän verkossa: Suomi polvillaan

Suomessa ei lapsia oteta huostaan vain maassa vakituisesti asuvilta. Lapset voidaan viedä myös opiskelijoilta, työmatkalaisilta tai turisteilta. Mutta nyt siihen tulee muutos, lupaa Venäjän lapsiasiamies. Jarmo Mäkelän katsaus Venäjän tiedotusvälineiden Suomi-uutisointiin.

Kuva: Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Vuoden vaihteessa Suomen ja Venäjän ulkoministerit onnittelivat toisiaan (siirryt toiseen palveluun). Maiden välisten diplomaattisuhteiden solmimisesta oli tullut kuluneeksi 95 vuotta. Onnitteluissa korostettiin hyvän naapuruuden vankkoja perinteitä. 

Viisi päivää myöhemmin Venäjän television ykköskanava kertoi (siirryt toiseen palveluun) presidenttien keskustelleen keskenään puhelimitse. He onnittelivat toisiaan lämpimästi uuden vuoden johdosta ja lähettivät parhaat toivotukset myös molempien maiden kansalaisille.

Näin oli suhteiden muodollinen puoli tullut hoidetuksi. Vain kolme vuorokautta myöhemmin Suomea lyötiinkin sitten taas kuin vierasta sikaa Venäjän kaikissa tärkeimmissä uutisvälineissä.

Syytön huijari

Erityistä raivoa herätti oikeusministeriön päätös luovuttaa Suomessa pidätetty, tietoverkkohuijauksesta epäilty venäläismies Yhdysvaltoihin. Päätöstä luonnehdittiin noitavainoksi (siirryt toiseen palveluun) eikä sillä Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan ollut mitään tekemistä oikeuden toteuttamisen kanssa. Eturivin poliitikot puivat nyrkkiä Suomelle ja todistivat yksissä tuumin, kuinka Suomi oli taas nöyrtynyt (siirryt toiseen palveluun)Yhdysvaltain painostuksen alla. 

Miehen rikoksillaan Yhdysvalloissa hankkima hyöty oli ollut miljoonia dollareita, mutta Venäjän media uskoi asianajajaan, joka vakuutteli vuolaasti asiakkaansa syyttömyyttä. Samaan hengenvetoon hän tosin pelotteli, että tätä ”syytöntä” asiakasta saattoi Yhdysvalloissa odottaa jopa sadan vuoden vankeustuomio.

Juurikaan ei kiinnitetty huomiota siihen, että vain viikkoa aiemmin oli Suomessa niin ikään Yhdysvaltain vaatimuksesta pidätetty Venäjän sisäministeriön eversti Juri Jefremov saanut palata (siirryt toiseen palveluun) kotimaahansa suurlähetystön autossa.

Jyrkkä ei Ruotsille

Kenellekään ei enää tule yllätyksenä se, ettei Venäjä salli Suomen liittyä Natoon. Uutta sen sijaan on, ettei Suomella myöskään ole oikeutta tiivistää puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Asia on Kremlissä tutkittu ja lopputulos (siirryt toiseen palveluun) on tämä: Yhteistyön tiivistäminen rikkoo voimassa olevaa Pariisin rauhansopimusta vuodelta 1947.

Venäjän hallituksen virallisessa lehdessä (siirryt toiseen palveluun) on Suomen ja Ruotsin pääministerien alkuvuodesta julkaisema yhteinen artikkeli tulkittu niin, että maat valmistelevat sotilasliittoa. Sen Venäjä aikoo estää. Onko tämä se todellinen syy, jonka takia pääministeri Juha Sipilä on kutsuttu Pietariin, se tiedetään viikon kuluttua.

Kyllä poliisi tietää

Venäläisille ei ole jäänyt epäselväksi, ettei Suomi kykene selviämään jatkuvasta pakolaisten tulvasta.

Helsingin poliisilaitokselta saamiinsa tietoihin viitaten television ykköskanava (siirryt toiseen palveluun) kertoi uutislähetyksessään 11. tammikuuta, ettei Suomessa ennen vuotta 2015 ylipäätään ole ollut tapauksia, joissa naisia olisi ahdisteltu julkisilla paikoilla. Nyt ei kaduilla enää voi kulkea ja puistoissa on vaarallista. 

Suomen kansaa onkin alkanut yhdistää taistelu ”rodun puhtauden puolesta”. Sitä varten koko maassa on aloitettu maahanmuuttajavastaisten partioiden perustaminen. Ilmiötä selitettiin näin: On selvää, ettei poliisi selviä pakolaisista, joten se pesee kätensä ja antaa tällaisten itsepuolustusjärjestöjen hoitaa turvallisuusongelmat.

Neuvokkaat venäläiset

Novaja gazeta (siirryt toiseen palveluun) on kiinnittänyt aivan oikein huomiota siihen, että suurin paine Suomea kohtaan on nyt itärajalla. Lehden mukaan Suomi koettaa kyllä vähentää tulvaa, mutta yritteliäiden venäläisten avulla pakolaiset löytävät aina uusia tapoja ylittää raja.

Kun rajan ylittäminen polkupyörällä kiellettiin, pakolaisille alettiin myydä vanhoja Ladoja hintaan 35 000–45 000 ruplaa kappale. Ehtona oli, että ostajalla on ajokortti, jolloin saattaja voi tulla rajan yli matkustajana ja palata sitten takaisin. Saattopalvelusta peritään vähintään 200 dollarin maksu henkeä kohti.

Itärajan yli ilman viisumia tulevat henkilöt ovat yleensä asuneet Venäjällä jo pidempään ja heillä on Venäjän myöntämä oleskelulupa. Heitä on itärajan takana ”saattajaa odottamassa” kymmeniätuhansia. 

Suomalainen venäläislapsi

Kaikki tämä arvostelu ja pilkka kuitenkin kalpenee sen rinnalla, mitä Venäjän mediassa tammikuussa kirjoitettiin uudesta huostaanottotapauksesta. Välineenä käytettiin perhettä, jossa vaimo on Viron kansalainen, isä suomalainen ja kaikki lapset luonnollisesti Suomen kansalaisia. 

Voisi kuvitella, ettei Venäjän lapsiasiamiehellä voi olla tällaisen tapauksen kanssa mitään tekemistä, mutta ei. Perheen äidin todettiin nimen perusteella olevan venäläistä alkuperää. Tämä riitti, ja rintamahyökkäyksen pani alulle television ykköskanavan ykkösuutinen tammikuun 8. päivänä.

Nyt Suomen viranomaiset saatiin polvilleen viikossa – jos Venäjän median selostuksiin ja lapsiasiamies Pavel Astahovin lausuntoihin (siirryt toiseen palveluun) on uskominen.

Poliisin avulla vapauteen

Astahov nimittäin ilmoitti, että vaikka huostaanottoja Suomessa yhä tehdäänkin merkityksettömistä ja usein jopa keksityistä syistä, silti yhteistyö suomalaisten viranomaisten kanssa on yllättäen parantunut. Esimerkkinä hän mainitsi, että tässä Venäjällä mielten kuohua herättäneessä tapauksessa huostaan otettu poika oli nyttemmin palautettu vanhemmilleen. Hän kiitti kaikkia hankkeessa avustaneita. 

Kiitokset vastaanotti dosentti Johan Bäckman. Uutistoimisto Tassille antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) hän kertoi vapauttaneensa tämän ”venäläislapsen” lastenkodista ”Suomen poliisin johtajalle” lähettämänsä kirjeen avulla. Poliisi olikin tullut Bäckmanin avuksi ja käskenyt viranomaisia palauttamaan lapsen heti vanhemmilleen. 

Suomen poliisilta saamaansa tukea Bäckman kuvasi ”ihmeeksi”.

Jarmo Mäkelä
Kirjoittaja on Ylen entinen ulkomaantoimittaja. Tässä juttusarjassa hän seuraa Suomea koskevaa uutisointia Venäjän tiedotusvälineissä. Aiemmat Venäjän verkossa -sarjan jutut voit lukea täällä. Venäjän verkossa -jaksot julkaistaan myös radiossa Ykkösaamun kolumnina.

Suosittelemme sinulle