Hyppää sisältöön

Poliisiylijohtaja: Seksuaalinen häirintä on lisääntynyt

Poliisin mukaan naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää on alkanut esiintyä myös päiväsaikaan - esimerkiksi ruuhkabusseissa. Poliisi on tilanteesta huolissaan ja lisää valvontaa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Helsingin poliisilaitos julkisti toissapäivänä selvityksensä uudenvuoden tapahtumista Helsingin keskustassa. Selvityksen mukaan poliisilla on tutkinnassa kolme raiskausrikosepäilyä ja useita seksuaalisia ahdistelutapauksia, joissa tekijöiksi epäillään turvapaikanhakijoita.

Poliisiylijohtaja on huolestunut tilanteesta. Hänen mukaansa seksuaalinen häirintä on lisääntynyt.

– Sellainen käsitys on Helsingin poliisilaitoksen selvityksen mukaan, että tämmöinen seksuaalinen ahdistelu on lisääntynyt. Tuon selvityksen tiimoilta ei pystytä näkemään tätä koko laajuutta, mutta tämä on erittäin tuomittava rikollisuuden muoto, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Ylelle.

Tähän saakka turvapaikanhakijoihin liitetyn seksuaalisen häirinnän on sanottu tapahtuvan lähinnä yöaikaan ravintoloissa ja niiden lähettyvillä. Viime aikoina on tullut esille tapauksia, jossa seksuaalista häirintää on tapahtunut myös päiväsaikaan esimerkiksi Helsingin busseissa.

Poliisi on tästä tietoinen.

– Näyttäisi siltä, että sitä tapahtuu yö- ja päiväsaikaan esimerkiksi ruuhkabusseissa ja yleisötapauksissa, Kolehmainen vahvistaa.

Poliisi lisää valvontaa ahdistelun takia

Moni miettii, kuinka paljon seksuaaliset häirintätapaukset lisääntyvät, kun kevät ja kesä tulevat. Poliisi ei lähde uhkakuvia maalaamaan, mutta varautuu tilanteeseen.

– Olipa sitten kesä tai talvi, yö tai päivä, niin poliisin tehtävä on ennaltaehkäistä tällaista rikollisuutta. Me teemme kaikkemme, että tätä rikollisuuden muotoa ei tapahtuisi, Kolehmainen toteaa.

Jo nyt yöaikana keskustassa on liikkeellä poliisipartioita, ja tulevaisuudessa poliisi aikoo lisätä valvontaa muissakin paikoissa, jossa seksuaalista häirintää uskotaan tapahtuvan.

– Käytännössä ne ovat yleisötilaisuuksia ja tapahtumia, jossa väki on liikkeellä. Esimerkiksi vappuyönä kohdennamme enemmän poliiseja kentälle, lupaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

"Eivät kaikki turvapaikanhakijat käyttäydy samalla tavalla"

Asianajaja Ville Punto hoitaa turvapaikanhakijoiden oleskelulupaprosesseja. Tällä hetkellä Punnolla on viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa asiakkaana. Punto tuomitsee rikollisen toiminnan, mutta hän muistuttaa, että suurin osa turvapaikanhakijoista ei koskaan syyllisty rikolliseen toimintaan.

– Jos jotkut käyttäytyvät tällä tavalla, niin ei siitä voi tehdä johtopäätöksiä, että kaikki turvapaikanhakijat käyttäytyisivät samalla tavalla. Esimerkiksi nämä minun tuntemani irakilaiset miehet ovat hyvin normaaleja ja tavallisia ihmisiä, Punto sanoo.

Hänen mukaansa syitä ahdisteluun saattaa olla useita.

– Jos on iso ryhmä miehiä, joilla ei ole mitään tekemistä, ja he asuvat samoissa tiloissa ja viettävät kaikki päivät yhdessä, niin siinä helposti ihmisillä jotenkin tyhmyys tiivistyy, ja aletaan käyttäytymään tavalla, joka ei ole sopivaa, Punto pohtii.

Suosittelemme sinulle