Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

MOT: Epäselvyyttä asukkailta kerätyistä korjausrahoista – ARA selvittää 8 600 VVO-asunnon myynnin Y-säätiölle

VVO myi tammikuun puolivälissä noin kaksisataa sosiaalista vuokrataloaan Y-säätiölle. Kaupan julkistamisen jälkeen heräsi kysymys, aikooko VVO pitää vuokralaisilta kerätyt korjausrahat itsellään.

VVO Lumo -logo liekehtii kullankeltaisena.
VVO arvostelee voimakkaasti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Araa. Yhtiön mielestä valvovan viranomaisen toiminta "vaarantaa jo oikeusturvan". Kuva: Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

VVO:n Y-säätiölle myymät asunnot ovat valtion tukemia, eikä niiden vuokrissa saa kerätä voittoa. Lopullisen kauppahinnan määrittää Asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskus ARA. Sen ylijohtaja Hannu Rossilahti kertoo, että kaupan hyväksymisen yhteydessä käydään läpi myös asukkailta kerättyjen korjausrahojen kohtalo.

Hannu Rossilahti
ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti. Kuva: Yle

– Kyllä niiden pitäisi siirtyä, sanoo MOT-ohjelman haastattelema Hannu Rossilahti, mutta varoittaa että selvitys vie aikaa.

– Meillä on tosi iso urakka käydä kaikki tämä aineisto läpi, ja tehdä tarkka laskelma tästä asiasta.

Epäselvyyttä asukkailta kerätyn korjausrahan kohtalosta

Alun perin Y-säätiö kertoi, että sille siirtyvien vuokra-asuntojen mukana ei tule asukkailta kerättyä pottia.

VVO:n taloihin korjausrahojen muodossa mahdollisesti kerrytetyistä voitoista uutisoi ensimmäisenäRakennuslehtijoulukuussa.

Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen Kuva: Yle

Uutinen sai viranomaisen liikkeelle, ja nyt myös asuntoministeri Kimmo Tiilikainen sanoo MOT-ohjelman haastattelussa, että asia tutkitaan.

– ARA:n tehtävä on selvittää, että onko tuo kauppa noilla ehdoin ok. On ihan liian aikaista, että ministerinä ottaisin siihen minkäänlaista kantaa.

Tammikuun 12. päivä toteutuneen kaupan jälkeen Y-säätiö kertoi, että sen aiemmista tiedoista poiketen VVO siirtääkin viisi miljoonaa euroa talojen mukana. VVO vahvistaa tiedon.

MOT-ohjelman mukaan summa on murto-osa siitä, kuinka paljon 8 600 asunnon asukkailta on vuosien saatossa ehditty vuokrissa periä.

Y-säätiölle myytävät asunnot ovat suurelta osin 2000-luvulla rakennettuja, eikä niihin ole vielä tarvinnut tehdä isoja ja kalliita remontteja.

VVO:n mukaan ARA:n tehtävä on valvovana viranomaisena vain hyväksyä lain mukainen luovutuskorvaus, eikä selvittää varausten käyttöä.

Valvonta ontuu

Yksityiset vuokrataloyhtiöt keräävät tyypillisesti asukkaiden vuokrissa korjauksiin varautumista noin yhdestä kahteen euroa neliöltä kuussa.

Korjausrahaa ei periaatteessa saa käyttää muiden kuin ARA:n rajoitusten alaisten talojen korjaamiseen.

Käytännössä valvonta on ollut tehotonta. Esimerkiksi sitä, onko uusista taloista kerättyä rahaa käytetty juuri vuokrarajoituksista vapautumassa olevien talojen korjaamiseen, on ollut mahdoton valvoa.

Aiheesta enemmän MOT:in lähetyksessä maanantaina 25.1. klo 20.00, TV1

Suosittelemme