Kun Kymi Sinfonietta matkustaa kovalla pakkasella konserttipaikalle, yksi bussin penkeistä on varattu Johannes Raikkaan kontrabassolle. Muusikko ei tohdi laittaa soitinta tavaratilaan, sillä pakkasilma on hyvin kuivaa, ja etenkin puusoittimet ovat herkillä.
Vahingot voivat olla pahimmillaan laajoja.
– Saumat repeilevät soittimista ja isommat puuosat halkeilevat, ja niitä joudutaan sitten liimailemaan, orkesterissa kontrabasson äänenjohtajana toimiva Raikas kuvailee.
Mies puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä. Kymmenisen vuotta sitten Raikkaan kontrabasso halkesi silloisten pakkaskelien aikana.
– Kansi lähti repeämään alhaalta. Siihen tuli monta kymmentä senttimetriä pitkä halkeama, ja se piti viedä korjaamolle, hän kertoo.
Jousisoittimien lisäksi esimerkiksi puupuhaltimet, kuten oboet, rikkoutuvat Raikkaan mukaan helposti kuivuessaan.
Vire karkaa
Ammattimuusikoille aiheuttaa päänvaivaa myös se, että soittimet eivät tahdo pysyä vireessä, kun ne on siirretty kosteammista tiloista kuivempiin tai päinvastoin.
Raikkaan mukaan uusissa konserttisaleissa on hyvät kosteutusjärjestelmät, mutta kuivissa saleissa soittimet tuppaavat kärsimään ja viritykset karkaavat. Ihanteellista olisi, jos salin ilmankosteus pysyisi tasaisena.
– Kun suhteellinen ilmankosteus on 40 prosentin paikkeilla, siitä soittimet tykkäävät, kontrabasisti selittää.
Esimerkiksi Kotkan konserttitalolla helpotusta tuo soitinvarasto, jota pidetään sopivan kosteana.
Paikanvaihdon jälkeen soittimien on myös ensin totuttava uuteen lämpötilaan ja ilmankosteuteen, ja joskus voi viedä päiviä, että vire alkaa pysyä.
Helppo kikka auttaa
Kun muusikot kiertävät talvisaikaan esiintymässä, soittimet altistuvat vääjäämättä vaihtelevalle lämpötilalle ja kosteudelle. Vaurioita voi ehkäistä yksinkertaisella niksillä, jota Johannes Raikas kutsuu "kosteutusmadoksi". Sellaisen Raikas sujauttaa kontrabasson sisään, kun soitinta kuljetetaan pussissa.
– Se on tuollainen muutamia kymmeniä senttimetrejä pitkä muoviletku, jossa on pieniä reikiä. Letkun sisällä on muutama vaahtomuovin palanen, joissa on vettä, että se luovuttaa kosteutta soittimeen, muusikko vinkkaa.