Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Innopower myy ja purkaa tuulivoimapuistonsa

Tuulivoimayhtiö Innopower myy ja purkaa kaikki tuulivoimapuistonsa. Yhtiön toiminta lopetetaan kannattamattomana. Se luopuu myös kehitteillä olevista tuulivoimahankkeistaan. Voimaloiden purkaminen käynnistyy mm. Kristiinankaupungissa ennen kesää.

Tuulimyllyjä Kristiinankaupungin edustalla
Kuva: Anna Wikman / Yle
Hannu Puikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Innopowerilla on toiminnassa olleita tuulivoimaloita Kristiinankaupungissa, Kokkolassa, Oulunsalossa, Oulussa ja Kemissä. Eilen julkaistiin kaupat suurimman, Kemin Ajoksen tuulipuiston myynnistä Ikealle.

Myös Oulunsalon viiden myllyn tuulipusto on myyty Pohjantuulen Voima Oy:lle. Kolme puiston myllyistä siellä on jo purettu ja uusia on tulossa tilalle.

Kokkolassa Innopowerilla on satamassa kaksi myllyä, jotka ovat seisoneet jo puoli vuotta käyttämättömänä. Myllyt puretaan, kunhan voimaloiden purkulupa saadaan.

Kristiinankaupungissa yhtiöllä on kolme voimalaa, joilla Innopowerin hallituksen puheenjohtajan, Anders Renvallin mukaan ei ole myöskään kaupallista arvoa. Myllyille on jo saatu purkulupa ja ne puretaan kesään mennessä.

Keskeneräiset hankkeet myyntiin

Innopowerilla on pitkälle valmisteltuja hankkeita vain pohjalaiskunnissa. Lapualla Jouttikallion kuuden voimalan hanke myytiin jo OX2:lle, joka rakentaa puiston kansainväliselle sijoittajalle.

Kristiinankaupungissa on valmis niinikään kuuden voimalan hanke. Sen ympäristöluvasta odotetaan KHO:n ratkaisua. Innopower käy parhaillaan neuvotteluja hankkeen myynnistä yhden toimijan kanssa.

Kokkolassa yhtiöllä on yhdessä EPV Tuulivoiman kanssa vireillä neljän voimalan hanke. Sen toteutuminen odottelee uutta tariffijärjestelmää Suomeen.

– Innopowerin alasajo on isku suomalaisen tuulivoimateollisuuden kehittämiselle. Se mitä siihen aikanaan panostettiin ei nyt onnistunut, kiteyttää Anders Renvall.

Innopower oli tuulivoimarakentamisen alullepanija. Sen voimalat valmisti suomalainen Winwind Oy. Yhtiö ajautui konkurssiin 2013. Sen jälkeen Winwindin voimalat kärsivät huollon puutteesta ja niiden tuotto heikkeni.

Alunperin Innopowerin perusti Pohjolan Voima Oy. Lopettavan yhtiön osakkaina on lukuisia kuntien voimayhtiöitä.

Innopowerin alasajosta kertoi ensimmäisenä Lännen Media.

Suosittelemme sinulle