Hyppää sisältöön

Soini väläyttää kovia keinoja itärajalle – jopa rajan sulkeminen mahdollista

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) haluaa tiukempia keinoja turvapaikanhakijoiden määrän vähentämiseksi Lapin itärajalla. Soinin mukaan jopa rajan sulkeminen on mahdollista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini Perussuomalaisten ministeriryhmän maakuntakierroksella Sallassa 22. tammikuuta 2016.
Perussuomalaisten puheenjohtaja ulkoministeri Timo Soini Perussuomalaisten ministeriryhmän maakuntakierroksella Sallassa 22. tammikuuta 2016. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Perttu Ruokangas

– Näyttää kyllä siltä, että kiristykset, huomattavatkin, ovat tarpeen. Tämä laiton maahantulo ja maassamuutto pitää saada loppumaan, Soini sanoi saapuessaan ministereidensä kanssa Lappiin perjantaina.

Kyllä tämä sen sortin tilanne on, ettei tämä voi jatkua tai paheta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.)

– Kyllä siihen on keinot olemassa. Aivan ensiksi sisäministeri ja pääministeri tapaavat venäläiset kollegansa. Tarvitaan nopeita tuloksia. Uskon, että niitä saadaan.

Meneekö raja kiinni?

– Kaikki on mahdollista, Soini vastasi.

Norja on ottanut Suomea tiukemman kannan turvapaikanhakijoita kohtaan. Norja on käytännössä sulkenut Venäjän vastaisen rajansa turvapaikanhakijoilta. Miksi Suomi ei ole toiminut samalla tavalla?

– Se on poliittinen päätös. Suomella on rajoihinsa täysi kontrollivalta.

Keskusteluyhteys Venäjälle on, tuloksia vielä ei

Soini kertoo puhuneensa turvapaikanhakijatilanteesta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa Belgradissa jo joulukuun alkupuolella.

– Silloin ei päästy vielä tyydyttävästi eteenpäin, mutta meillä on jatkuvasti ulkoministeriö, sisäministeriö, valtioneuvoston kanslia yhteydessä Venäjälle. Myös tasavallan presidentti ja presidentti Putin ovat säännöllisesti puhelinyhteydessä. Kyllä tämä sen sortin tilanne on, ettei tämä voi jatkua tai paheta. Sitten on kovempien keinojen aika, jos neuvotteluteitse ei päästä eteenpäin.

Soinin mukaan turvapaikanhakijoiden vilkastunut liikenne Venäjältä Lapin itärajalle johtuu järjestäytyneestä rikollisuudesta.

– Siellä on ihmiskauppiaita ja salakuljettajia, järjestäytynyttä toimintaa. Tasavallan presidenttihän puhui jopa saattajista ja jonotusnumeroista. Kaikki viittaa siihen, että laitonta maahantulon järjestämistä on ja se pitää saada loppumaan.

Suosittelemme sinulle