Talven aikaan Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on saanut useita ilmoituksia ulkokoirista. Liiton mukaan läheskään kaikki koirat eivät sovellu ulkona pidettäväksi.
Liiton mukaan karkein esimerkiksi tästä tapahtui hiljattain Lieksassa.
– Lieksassa kuoli hiljattain tarhakoira 36 asteen pakkasessa. Kyseinen koira oli l yhytkarvainen alaskanhusky eikä sillä ole alusvillaa. Alaskanhuskyja pidetään tarhoilla yleisesti, SEY tiedottaa.
SEY:n mukaan ulkona pidettävien koirien oloissa on pahoja puutteita.
– Monilla tarhakoirilla on puutteelliset kopit eikä omistajalla aina ole ymmärrystä koirarodun kylmänkestävyydestä.
– Ulkona pidettävien koirien tarhassa pitäisi olla lämmin, kuiva ja vedoton koppi. Kun pakkanen kiristyy yli 20 asteen, on viimeistään koirakohtaisesti harkittava koiran ottamista sisälle, vaikka koppi olisikin asianmukainen, SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo.
SEY:n saamien tietojen perusteella ulkokoirien pidossa on myös muita puutteita. Epäkelpojen koppien ohella suurimpia ongelmia ovat tekemisen puute sekä puutteellinen vedensaanti. Esimerkiksi talvisin juomaveden jäätyminen on huomattava ongelma.
Tilanne parantunut?
Pohjanmaalla ja Lapissa vapaaehtoisena eläinsuojeluneuvojana toimiva Marika Sassali kertoo, että tilanne on parantunut vuosikymmenen aikana, mutta koiria kuolee edelleen kylmyyteen.
– Akuuteissa tapauksissa palelevasta eläimestä tulee soittaa valvontaeläinlääkärille tai poliisille. Valitettavasti hätäkeskuksissa ei välttämättä osata suhtautua eläimiä koskeviin soittoihin, ja lemmikkieläimiin liittyvistä vakavistakin tapauksista kieltäydytään usein. Päivystäjien ohjeistusta pitäisi selkiyttää, jotta soittaja saisi varmasti tarvittavan avun hätäkeskuksesta, muistuttaa Maria Lindqvist.
Täsmennetty 25.1.2016 klo 9:45: Alaskanhuskyn turkin paksuus vaihtelee, joillakin yksilöillä on alusvillaa, toisin kuin SEY kertoi tiedotteessaan.