Hyppää sisältöön

Raskaana olevien ruokasuositukset vaihtelevat eri maissa: Meetvursti ja sushi jakavat Eurooppaa

Monessa maassa neljän minuutin munat on odottavilta äideiltä kielletty, mutta Suomessa niitä voi syödä ilman salmonellavaaraa. Raa'an kalan ja juustojen suhteen olemme brittejä ja ruotsalaisia varovaisempia.

Kuva: Kimimasa Mayama / EPA
Päivi Kerola

Saako odottava äiti syödä salamia tai sushia? Suomen ohjeistuksen mukaan ei, Britanniassa tietyin reunaehdoin kyllä.

Vertasimme Suomen uusia ruokasuosituksia (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin, Saksan, Britannian, Italian ja Kreikan raskaana oleville naisille antamiin ohjeisiin.

Suuret linjat ovat kaikkialla samoja, mutta eroja löytyy esimerkiksi suhtautumisessa juustoihin ja raakaan kalaan. Lisäksi raa'at munat on kielletty muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa salmonellariskin vuoksi.

Britanniassa pakastetun sushin syöminen on ok

Raaka, graavattu ja kylmäsavustettu kala on useissa maissa ykskantaan vältettävien elintarvikkeiden listalla, myös Suomessa.

Britanniassa julkinen terveydenhuolto (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin neuvoo, että sushia voi syödä, kunhan raaka kala on pakastettu ennen tarjoilua. Ruotsin elintarvikevirasto (siirryt toiseen palveluun) Livsmedelverket kehottaa syömään vasta tehtyjä tai vastapakattuja tuotteita listeriavaaran vuoksi.

Elintarvikevirasto Eviran ylitarkastaja Elina Leinonen sanoo, että kyse on rajanvedosta. Kalan säilytys lisää listeriariskiä, sillä bakteeri pystyy lisääntymään jääkaappiolosuhteissa ja suojakaasussa, mutta sitä voi olla pieniä määriä tuoreessakin kalassa

– Ei ole turvalliseksi tiedettyä annosta. Liipaisinherkkyyttä lisää, että riski on toteutuessaan vakava, Leinonen sanoo.

Listerioosi voi aiheuttaa keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen tai syntyvän vauvan sairastumisen.

Ruotsalaisten neuvo: Pane salami pakkaseen

Toinen raskaana oleville naisille vaarallinen sairaus on toksoplasmoosi, joka voi aiheuttaa keskenmenon tai vakavan pysyvän vamman lapselle. Taudin aiheuttaa toksoplasma-niminen alkueläin, jota voi olla raa'assa lihassa tai kissan ulosteiden saastuttamissa kasviksissa.

Toksoplasmariskin vuoksi Suomessa kehotetaan, että raskaana ollessa ei pidä syödä kuumentamattomia lihatuotteita, kuten meetvurstia tai ilmakuivattua kinkkua. Saksassa neuvotaan samoin (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin Livsmedelverket opastaa, että meetvurstia himoitseva voi pakastaa makkaran kolmeksi päiväksi, jolloin toksoplasma kuolee. Britanniassa annetaan sama neuvo, mutta kehotetaan pitämään makkaraa tai ilmakuivattua kinkkua pakkasessa neljä päivää.

Tutkimusyksikön johtaja Antti Oksanen Evirasta kutsuu neuvoa tolkulliseksi, sillä tutkimusten perusteella pakastaminen tappaa toksoplasman. Siihen hän ei ota kantaa, pitäisikö Suomenkin ohjeistusta muuttaa.

Italiassa puolestaan katsotaan tarkemmin sitä, kauanko esimerkiksi salamin tai ilmakuivatun kinkun valmistusprosessi on kestänyt. Turvallisena pidetään tuotteita, joita on kypsytetty yli vuosi.

Saksassa maksa on pahasta vain alkuraskauden aikana

Maksan syömisestä on jonkinlaisia suosituksia pitkin Eurooppaa, sillä se sisältää huomattavan paljon A-vitamiinia. Britannia neuvoo odottavia äitejä jättämään pois kaikki maksaruoat, erikseen mainitaan esimerkiksi skottilainen sisäelimistä valmistettava perinneruoka haggis.

Kreikassa ja Italiassakin raskaana olevia kehotetaan luopumaan maksaruoista. Saksassa maksa on pannassa vain raskauden ensimmäisen kolmanneksen, ja sen jälkeen sitä voi syödä enintään kerran viikossa.

Suomessa muita maksaruokia pitää välttää koko raskauden ajan, mutta maksamakkaraa ja -pasteijaa saa syödä rajoitetusti. Sen sijaan Ruotsissa maksapasteijaa saa syödä niin paljon kuin haluaa, koska "se ei sisällä niin paljon maksaa". Maksapasteijavoileipä vieläpä mainitaan Livsmedelverketin ohjeessa esimerkkinä hyvästä välipalasta.

Italiassa syödään huoleti mozzarellaa ja ricottaa, Kreikassa fetaa

Kuva: Yle

Suomessa raskaana olevia kehotetaan välttämään kaikkia pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja ja pehmeitä juustoja, jollei niitä ole kuumennettu kuplivaksi. Muualla ei olla näin tarkkoja.

Homejuustot löytyvät jokaiselta kieltolistalta listeriavaaran takia, mutta esimerkiksi Italiassa raskaana olevia opastetaan syömään pehmeää mozzarellaa tai ricottaa rasvaisempien juustojen sijasta. Kreikassa fetaa ei jätetä raskauden vuoksi.

Ruotsin ja Britannian ohjeistuksissa sanotaan, että kaikkia kovia juustoja kuten parmesaania tai cheddaria voi hyvin syödä, vaikka niiden valmistuksessa olisi käytetty pastöroimatonta maitoa. Samaten esimerkiksi pastöroidusta maidosta tehtyä fetaa ei tarvitse varoa, Livsmedetverket opastaa.

Eviran Leinonen sanoo, että pehmeiden juustojen joukossa on turvallisiakin, mutta ne ovat hankalan moninainen joukko, eikä viranomaisilla ole mahdollisuutta listata jokaista tuotetta erikseen. Hänen mukaansa juustojen valmistajat saattavat antaa neuvoja tuotteen sopivuudesta odottaville äideille.

Brittien alkoholiohjeistus oli pitkään epäselvä

Odottavien äitien alkoholinkäyttöä koskeva ohje on joka maassa sama: ei tippaakaan. Tätä voisi pitää itsestäänselvyytenä, mutta Britanniassa terveysministeriö (siirryt toiseen palveluun)selkeytti kantansa raskaudenaikaiseen juomiseen vasta kaksi viikkoa sitten.

Aiemmin Britanniassa neuvottiin, että parasta on luopua alkoholista kokonaan, mutta joka tapauksessa raskaana olevien pitäisi rajoittaa juominen yhteen tai kahteen annokseen alkoholia kerran tai kahdesti viikossa.

Nyt maininta yhdestä tai kahdesta annoksesta on poistettu ja viranomaiset korostavat, että mikään määrä alkoholia ei ole turvallinen.

Muista nautintoaineista esimerkiksi myös kahvia ja teetä koskevat suositukset ovat kaikkialla samansuuntaisia. Suomessa ja Britanniassa neuvotaan rajoittamaan kofeiinin saanti 200 milligrammaan päivässä, mikä vastaa noin kolmea desilitraa suodatinkahvia.

Ruotsissa ja Saksassa suositeltu päivittäinen raja-arvo on kupin verran enemmän, 300 milligrammaa. Italiassa terveysministeriö neuvoo juomaan kahvia "vain kohtuudella".

Juttua varten on haastateltu Ylen Rooman-avustajaa Petri Burtsovia ja Ateenan-avustajaa Sara Sauretta.

Suosittelemme sinulle