Hyppää sisältöön

Lumikki liian siveetön Qatarissa – kirja joutui pannaan koulussa

Koulun rehtori on pahoitellut kirjan aiheuttamaa pahennusta. Hänen mukaansa tilanne syntyi tahattomasti.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka Disney suhtautuu sen hahmoja hyödyntävään sivustoon. Deittisivuston käyttäjät ovat sonnustautuneet kuvissaan muun muassa Lumikiksi. Kuvan Lumikki esiintyy Tokion Disneylandin paraatissa. Kuva: Franck Robichon / EPA
Paula Tapiola

Qatarilaisen koulun kirjastosta on poistettu Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä kertova kirja, koska sen on arvioitu sisältävän säädyttömiä kuvituksia, kertoo sanomalehti The Guardian ja verkkosivusto Doha News (siirryt toiseen palveluun).

Kansainvälisen koulun oppilaan isä valitti, että siveettömien kuvien ja sanontojen lisäksi kirja sisältää seksuaalista vihjailua. Jutussa ei tarkenneta, mitä kuvia isä piti sopimattomina. Kirjan kannessa Prinssi Uljas syleilee hymyilevää Lumikkia.

Koulun rehtori on pahoitellut kirjan aiheuttamaa pahennusta. Hänen mukaansa tilanne oli tahaton, ja koulu pyrkii välttämään vastaavankaltaiset välikohtaukset jatkossa.

– Kunnioitamme Qatarin kulttuuria syvästi, ja olemme sitoutuneet sen arvojen ja periaatteiden edistämiseen. Aiomme työskennellä siten, että koulumme liitetään aina Qatarin kansaan sitoutumiseen ja sen palvelemiseen, sanoo rehtori Vivian Arif Dohalle.

Naisten ja miesten välisiä julkisia kiintymyksenosoituksia, kuten halailua ja suutelua, pidetään Qatarin kulttuurissa sopimattomina. Joissakin Lumikki-versioissa Prinssi Uljas herättää hänet syvästä unesta tosirakkauden suudelmalla, toisissa prinsessan arkku putoaa, ja myrkkyomenan pala irtoaa hänen kurkustaan.

Kirjan poistamisesta koulun kirjastosta kertoi ensimmäisenä arabiankielinen Al Sharq -lehti.

Suosittelemme sinulle