Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Mepit Halla-aho ja Sarvamaa: Venäjä käyttää turvapaikanhakijoita ulkopolitiikan jatkeena

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon (ps.) mielestä suuri turvapaikanhakijajoukko on yksi Venäjällä käytössään oleva keino, jota se käyttää osana ulkopolitiikkaansa. Aamu-tv:n haastattelussa europarlamentaarikot arvioivat Venäjän vaikutusta Suomen itärajalla kasvaneeseen turvapaikanhakijoiden määrään.

Jussi Halla-Aho (ps.) ja Petri Sarvamaa (kok.).
Jussi Halla-Aho (ps.) ja Petri Sarvamaa (kok.). Kuva: Yle
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvapaikanhakijoiden määrä Suomen itärajalla on noussut selvästi. Alkuvuoden aikana turvapaikanhakijoita on tullut Venäjältä Lappiin jo 369, mikä on puolet koko viime vuonna tulleiden määrästä. Aamu-tv:ssä keskustelleet europarlamentaarikot Jussi Halla-aho (ps.) ja Petri Sarvamaa (kok.) uskovat, että Venäjä ei ole tilanteessa vain viaton sivustakatsoja.

– Oma arvioni on se, että Venäjä käyttää siellä olevaa erittäin suurta maahanmuuttajajoukkoa oman ulkopolitiikkansa vipuvartena samalla tavoin kuin kaikkia muitakin keinoja, joita Venäjällä on käytettävissään, Halla-Aho sanoo.

– Ehkä Venäjä haluaa omia rajojaan avaamalla muistuttaa siitä, että ongelmia on luvassa jos Suomen tietyt ratkaisut eivät miellytä Venäjän johtoa.

Sarvamaa kertoo tulkitsevansa tilanteen itärajalla samansuuntaisesti.

– Venäjähän on tosiasiassa hyvin heikossa ja haavoittuvassa tilassa. Tästä on todisteena jatkuva pullistelu kaikissa mahdollisissa asioissa, Sarvamaa sanoo.

Dublin-sopimuksen vaikea remontti

Molemmat mepit istuvat turvapaikanhakijakriisin aikana paljon työllistäneessä kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnassa. Yhteisen eurooppalaisen ratkaisun löytäminen tilanteeseen näyttää vaikealta.

– Dublin-menettely ei toimi tällaisilla tulijamäärillä. Toimiessaankin se olisi epäoikeudenmukainen, koska menettely asettaisi kaiken paineen niille jäsenvaltioille, jotka sattuvat sijaitsemaan EU:n ulkorajalla, Halla-Aho sanoo.

Dublin-sopimuksen ensimmäisen maan sääntö määrää, että turvapaikkahakemus on rekisteröitävä ja käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hakija saapuu ensimmäiseksi. Dublin-järjestelmään ei Halla-ahon mielestä kannata takertua Suomessakaan ratkaisuna siirtolaiskriisiin.

Sarvamaa ei usko että sopimusta tullaan romuttamaan. Sen sijaan edessä on hyvin vaikea uudistus. Ainoana keinona Sarvamaa näkee jäsenmaiden pakottamisen turvapaikanhakijakiintiöihin.

– Se tulee olemaan todella vaikeaa. Sisäpoliittiset paineet ovat jäsenvaltioissa sellaisia, että sitä ei tulla nielemään. Silloin konstit ovat aika vähissä, Sarvamaa sanoo.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten europarlamenttiryhmä ECR ei lähtisi ratkaisemaan kriisiä jakamalla turvapaikanhakijoita jäsenvaltioiden välillä, vaan ratkaisun muodostaisivat turvapaikanhakijoiden palauttaminen leireihin, leirien olosuhteiden parantaminen sekä vetovoimatekijöiden karsiminen.

Sarvamaan ja muiden kokoomusmeppien EPP-ryhmä korostaa EU:n yhtenäisyyttä kriisin ratkaisussa. Ryhmä pyrkii kiristämään rajavalvontaa ja nopeuttamaan palautuksia, mutta kriisin uskotaan jatkuvan. 

– Tämä tilanne on tullut jäädäkseen ja se saattaa olla ihan ratkaiseva kysymys koko Euroopan unionin tulevaisuuden kannalta. Meille EU:n koossapitäminen ja sen mahdollisen vahvana pitäminen on koko toiminnan perusidea, Sarvamaa sanoo.

Suosittelemme sinulle