Hyppää sisältöön

Telejättien toiminnan avoimuudessa toivomisen varaa – Nokian arvosana keskitasoa

Korruptiota vastustava järjestö transparency international vertaili 35 maailman suurimman telekommunikaatioyrityksen avoimuutta ja korruptioalttiutta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Televiestintäyritysten toiminnan läpinäkyvyydessä ja avoimuudessa on roimasti parantamisen varaa, ilmenee Transparency Internationalin selvityksestä.

Korruptiota vastustavan järjestön raportissa Nokia saa toimintansa julkisuudesta kymmenportaisella asteikolla arvosanan 4 ja TeliaSonera arvosanan 6,2.

Maailman 35 suurimman telekommunikaatioyrityksen vertailussa TeliaSonera yltää kärkeen avoimuudessa, Nokia jää sijalle 20.

Transparency Internationalin mukaan teleyhtiöiden monimutkaiset yhtiörakenteet ja läpinäkyvyyden puute mahdollistavat mm. verojen välttelyn veroparatiisien avulla ja lisäävät korruption riskiä.

Transparency international arvioi yritysten toiminnan julkisuutta ja avoimuutta kolmen eri osa-alueen pohjalta. Osa-alueet olivat yhtiöiden korruption vastaiset toiminnot, maakohtainen raportointi ja organisaation läpinäkyvyys. Maakohtainen raportointi on keskeinen väline edistää vastuullista verojen maksamista.

Suosittelemme sinulle