Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomi saavutti EU:n uusiutuvan energian tavoitteen kuusi vuotta etuajassa

Tavoitteen saavuttamisesta saadaan kiittää muun muassa talouden taantumaa.

Grafiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi on saavuttanut EU-direktiivin mukaisen uusiutuvan energian tavoitteensa kuusi vuotta etuajassa. Energiaviraston mukaan Suomessa tuotettiin vuonna 2014 uusiutuvilla energialähteillä 38,7 prosenttia energian loppukulutuksesta.

EU:n Suomelle asettama uusiutuvan energian tavoite on 38 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Energiaviraston uusiutuvan energian yksikön johtaja Pekka Ripatin mukaan tavoitteen saavuttaminen johtuu muun muassa metsäteollisuuden investoinneista. Ylivoimaisesti suurin osa Suomessa tuotetusta uusiutuvasta energiasta tulee puupolttoaineista.

Myös erilaiset tukijärjestelmät ovat lisänneet uusiutuvien energialähteiden tuotantoa. Samaan aikaan energian kulutus on vähentynyt.

– Tämä johtuu aika pitkälti siitä, että taloudellinen toimeliaisuus, erityisesti teollisuustuotannossa, on ollut hiipumaan päin. Toisaalta teollisuudessa asiat on myös tehty entistä energiatehokkaammin, Ripatti selittää.

Uusiutuvan energian toissa vuoden kasvu johtui myös vesivoimalla tuotetun sähkön määrän lisääntymisestä runsaiden sateiden vuoksi.

Viime vuoden lopullisia lukuja ei ole vielä saatavilla, mutta Energiaviraston arvion mukaan uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta kasvoi viime vuonna 39,5 prosenttiin.

Suosittelemme