Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Bussiyhtiöitä uhkaavat jättisakot kartellista

Kilpailuvirasto on saanut tutkintansa valmiiksi ja vie linja-autoliikenteen kartellia koskevan epäilynsä markkinaoikeuden ratkaistavaksi. Kilpailuvirasto esittää yhteensä 38 miljoonan euron seuraamusmaksuja seitsemälle linja-autoyhtiölle, Linja-autoliitolle ja matkatavarapalveluja hoitavalle Matkahuollolle.

linja-autoasema
Kuva: Timo Nykyri / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Linja-autoliitossa, bussiyhtiöissä ja Matkahuollossa ollaan tyrmistyneitä Kilpailuviraston linjauksesta ja kiistetään kartellisyytökset. 

Linja-autoliiton mukaan yritysten on ollut vaikea tulkita ja soveltaa uutta EU:n tuomaa lainsäädäntöä. Liiton mukaan ala on ollut muutoinkin jatkuvassa käymistilassa. Kilpailuvirasto sen sijaan katsoo, että kyseessä on ollut maan laajuinen kartelli.

– Tämä on ollut linja-autoyhtiöille vaikeaa aikaa. Epävarmuutta on ollut paljon ja kääntäisin katseen enemmän lainsäädäntöön ja sen soveltamiseen ja käytännön toteuttamiseen, Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä sanoo.

– Myös viranomaisten toiminta on ollut ristiriitaista ja vaikeaselkoista, Mäkilä jatkaa.

Uhkana kymmenien miljoonien sakot

Suomen linja-autoliikennettä on avattu kilpailulle EU:n vaatimuksesta vuodesta 2009 alkaen. Uuden lainsäädännön taustalla on EU:n komissio, joka edellyttää jäsenmaiden linja-autoliikenteen avaamista kilpailulle. Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkinta ajoittuu vuosille 2008-2012. 

Kilpailuvirasto vaatii seuraamusmaksuja seitsemälle suurelle bussiyhtiöille, Matkahuollolle ja Linja-autoliitolle. Kilpailuviraston esittämien seuraamusmaksujen suuruus on noin 10 prosenttia yhtiöiden liikevaihdosta. Mäkilä toivoo, että markkinaoikeudessa asiat tulkittaisiin toisin.

– Sakot olisivat kova isku. Alan kilpailu on ankaraa ja tämä heikentäisi entisestään mahdollisuuksia kehittää toimintaa ja investoida, Mäkilä sanoo.

– Toivon että markkinaoikeus näkee asian toisin kuin Kilpailuvirasto. 

Epäiltynä oli 20 linja-autoyhtiötä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkinnassa oli kaikkiaan parisenkymmentä linja-autoyhtiötä sekä Linja-autoliitto ja matkatavarapalveluja hoitava Matkahuolto. Markkinaoikeuteen Kilpailuvirasto esittää seuraamusmaksuja seitsemälle yhtiöille ja Linja-autoliitolle sekä Matkahuollolle.  Linja-autoliittoon kuuluu varsinaisina jäseninä noin 300 bussiyritystä. Markkinaoikeuden hampaisiin joutuneet yhtiöt kuuluvat Suomen suurimpien bussiyhtiöiden joukkoon.

– Kyllä me nähdään että nämä uudet pelisäännöt ovat olleet aidosti niin epäselvät että se on tämän sekasotkun syynä, Mäkilä sanoo.

Linja-autoliiton kyseisten jäsenyritysten väitetään kehottaneen uusia yrittäjiä olemaan tulematta kannattaville reiteille eli alan termien mukaan nokkavuoroille. Matkahuollon puolestaan väitetään aluksi sulkeneen uusia yrittäjiä lippujärjestelmän ulkopuolelle.

– Menettelymme ei koskenut tiettyjä bussiyrityksiä, vaan eri bussiyritysten liikennöimiä yksittäisiä reittiliikennevuoroja, joilla lipputuotteitamme ei kelpuutettu, Matkahuolto kiistää tiedotteessa.

– Olemme kaiken aikaa toimineet matkustajan edun mukaisesti ja noudattaneet viranomaisten ohjeita lain tulkinnasta sitä mukaa kun niitä on meille annettu.

Onko mahdollinen kartelli voinut vaikuttaa myös lippujen hintoihin?

– Aikaisemmin linja-autoliikenteessä on ollut toisentyyppinen sääntelyjärjestelmä. Se on ollut hyvin viranomaisvetoinen, lupajärjestelmään perustuva ja se on perustunut myös hintasääntelyyn, Linja-autoliiton Mäkilä vastaa kysymykseen.

Suosittelemme