Hyppää sisältöön

Vantaalaispoliitikko urheilurahojen väärinkäytösepäilyistä: "Olemme tehneet voitavamme"

Viikonvaihteessa Vantaan Myyrmäkeen ilmestyi graffiti-maalaus, joka jakaa pyyhkeitä Vantaan urheilupomoille. Taustalla on epäilyt rahojen väärinkäytöstä viinaan, ravintolailtoihin ja ulkomaanmatkoihin. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok.) sanoo, että kaupunki on tehnyt voitavansa asiassa.

Graffitiseinä Vantaan Myyrmäessä
Viime vuonna Myyrmäen graffitiseinään maalattu teos siirrettiin kokonaisuudessaan Vantaan kaupungin taidemuseoon. Kuva: Ari Tuhkanen / Yle
Outi Pukkila

Ensi kerran julkisuuteen vuoti viime keväänä salainen tarkastusraportti, jonka mukaan vantaalaiset urheilupomot ovat käyttäneet Myyrmäen urheilupuistoa pyörittäneen kaupunginyhtiön rahoja väärin.

Viikonvaihteen Vantaan Sanomien (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan yhtiön silloinen toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja neuvonantajana toiminut kaupungin projektipäällikkö olivat tuhlanneet kymmeniä tuhansia euroja viinaan ja muuhun kestitykseen sekä ulkomaanmatkoihin.

Tiukkaa viestiä graffitissa

Viikonlopun aikana maalattiin Myyrmäen graffitiseinään Myyrmannin lähistölle uusi graffiti, jossa kolmen urheilupomon kuvan ympärille on kirjoitettu "Hävetkää!" ja "Kiitos Vantaan urheilupomot".

– Jos väitteet rahan tuhlauksesta muun muassa viinaan pitävät paikkansa, niin ei voi kuin kysyä, missä on eettinen vastuu ja moraali, puhisee Etelä-Vantaan Luistelijoiden puheenjohtaja Tomi Ek.

Luisteluharrastus ei ole mitään halpaa huvia. Ekiltä itseltäänkin palaa lasten harrastukseen tuhannen euroa kuussa. Tätä taustaa vasten hän ymmärtää hyvin vanhempien kiukun.

– Useat lasten vanhemmat ovat soittaneet kiukuissaan. Me olemme yrittäneet rauhoitella heitä ja sanoa, ettei meillä näin toimita. Vanhemmille lähtee lähipäivinä asiasta vielä tiedote, lupaa Ek.

"Vantaa tehnyt kaikkensa"

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen, joka laittoi tarkastuksen vauhtiin kaupungin omistamissa yhtiöissä, ei halua sanoa poliisitutkinnassa olevasta asiasta mitään. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok.) ihmettelee, miksi asia on lämmitetty uudelleen.

– Me erotimme silloisen toimitusjohtajan keväällä ja vaihdoimme yhtiön hallituksen. Teimme tutkintapyynnön poliisille myös. Mitään enempää ei Vantaa olisi voinut tehdä, tuumaa Mäkinen.

Hän korostaa, että Vantaan organisaatiota on tarkastusraportin jälkeen muutettu ja Tikkurilan ja Myyrmäen urheiluyhtiöt on purettu. Samalla kiinteistöt on siirretty osaksi kaupungin isoa kiinteistöyksikköä.

– Heti kun vihje väärinkäytöksistä tuli, pistettiin tarkastus käyntiin. Sitten toimittiin ja nyt odotellaan poliisitutkinnan tuloksia, selvittää Mäkinen ja korostaa, että kaikessa tekemisessä pitää muistaa avoimuus ja läpinäkyvyys.

Tiettävästi asia on edennyt syyteharkintaan Vantaalla.

Suosittelemme sinulle