Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Talvilenkkeilyn uusi ulottuvuus: Tältä näyttää villasukkajuoksu

Paras villasukkajuoksukeli on harrastajan mukaan kunnon pakkanen. Silloin lumi ei paakkuunnu sukkien pohjiin. Jos villasukkajuoksua haluaa kokeilla, kannattaa aloittaa lyhyellä lenkillä tai voi saada jalkansa kipeiksi.

Hannu Mieskolaisen ja Kimmo Heponiemen juoksutreenit sujuvat kepeästi – villasukissa.
Vihtori Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Juoksuharrastamisen suosion myötä myös erilaiset juoksemisen koulukunnat ovat nostaneet päätään.

Eräs juoksijaryhmä on paljasjalkajuoksijat. He pyrkivät harrastuksessaan luonnollisuuteen. Kengät laitetaan jalkaan vasta, kun varpaita uhkaavat paleltumat.

Mittariin on tullut villasukissa noin 150 kilometriä.

Kimmo Heponiemi

Paljasjalkajuoksijat eivät kuitenkaan luovu juoksemisesta talven tullen. Osa lähtee lenkille villasukissa.

– Kuukauteen en ole juossut muissa kuin villasukissa. Mittariin on tullut villasukissa noin 150 kilometriä, Kimmo Heponiemi kertoo.

Lahtelainen Heponiemi kertoo, että villasukkajuoksussa ei vielä ole pakkasraja tullut vastaan.

– Paras juoksukeli on kunnon pakkanen, -10 astetta tai enemmän. Pisimmät lenkit ovat olleet parin tunnin mittaisia, ja pakkasta on ollut parhaimmillaan 26 astetta.

Tuplavillasukat ja hiusdonitsit varsien ympärille

Villasukkajuoksuun kannattaa varustautua harrastajien mukaan tuplavillasukilla. Ne pitävät jalat paremmin lämpimänä, vaikkakin vähentävät alustan tuntemusta.

– Tärkeintä on saada sukka pysymään jalassa, sillä villasukat alkavat helposti valua. Jotkut käyttävät hiuslenkkejä pitämään varret ylhäällä. Minä käytän alimpana sukkana juoksusukkaa ja käännän varren villasukkien päälle.

Lumisilla poluilla juostessa sukat kestävät pidempään.

Kimmo Heponiemi

Lumi saattaa tehdä villasukkajuoksijalle kiusaa, varsinkin lähellä plussakelejä. Paakkuuntuva lumi ei kuitenkaan vie juoksemisesta nautintoa.

– Minulla oli lenkillä vain yhdet villasukat juoksusukan päällä, joten lumi alkoi paakkuuntua pohjaan. Vähän kun lunta potki pois, matka jatkui, juoksuharrastaja Hannu Mieskolainen kertoo.

Heponiemi on pistänyt merkille myös, että villasukat soveltuvat paljon paremmin metsään kuin kaduille.

– Sukat kuluvat nopeammin, jos juoksee pelkkiä teitä pitkin. Lumisilla poluilla juostessa ne kestävät paljon pidempään. Itse juoksen lähes pelkästään metsäpolkuja. Nykyisillä sukilla on reilusti yli 100 kilometriä takana, ja ainakin toinen samanlainen matka vielä edessä.

Aloita pienin askelin

Juoksuharrastajien mukaan villasukkajuoksussa toimivat samat lainalaisuudet kuin paljasjalkajuoksussakin.

Tottumaton juoksija voi saada jäsenensä helposti kipeiksi, jos lähtee ensialkuun liian pitkälle lenkille.

– Tärkeintä on muistaa, että tullaan päkiä edellä alas ja sitten vasta kantapää. Askeltekniikka on ihan erilainen kuin kengät jalassa juostessa, joten heti ei kannata kenkien jälkeen lähteä juoksemaan viittä kilometriä, Mieskolainen summaa.

Onko villasukkajuoksu seuraava juoksuhitti?

Villasukkajuoksua harrastava Heponiemi on huomannut, että ihmiset suhtautuvat villasukissa vastaantulevaan juoksijaan huumorilla.

Voitaisiin ihan hyvin houkutella turisteja Suomeen kokeilemaan villasukkajuoksua.

Hannu Mieskolainen

Humoristisuudestaan huolimatta villasukkajuoksijat uskovat, että lajista voisi hyvinkin kehkeytyä talvijuoksuhitti.

– Kyllä minä näen tässä kaikki mahdollisuudet. Kaikilla ihmisillä on villasukkia. Kunhan sitten on lisäksi tarpeeksi hulluutta, Heponiemi toteaa.

– Me voitaisiin ihan hyvin houkutella turisteja Suomeen kokeilemaan villasukkajuoksua, vaikka johonkin villasukkajuoksutapahtumaan, Mieskolainen jatkaa.

Suosittelemme sinulle