Hyppää sisältöön

Postipalveluiden puuttuminen syrjäkyliltä huolestuttaa – Sevettijärveläiset keräävät adressia

Inarin kunnan Sevettijärven kylässä kerätään adressia syrjäkylän postipalveluiden palauttamiseksi. Postipalveluiden muutokset puhuttavat laajemminkin ympäri Suomea. Posti aloitti tiistaina laajat yt-neuvottelut.

Risteys
Kuva: Ilmari Mattus
Pirita Näkkäläjärvi,
Martta Alajärvi

Sevettijärvi Inarin kunnassa on yksi esimerkki syrjäkylästä, joka on menettänyt postipalvelunsa.

Postipalveluiden puuttuminen huolestuttaakin Sevettijärven kyläläisiä ja he vaativat Postia palauttamaan postipalvelut kylään adressilla.

Sevettijärvi on toinen kolttasaamelaisten tärkeimmistä asuinalueista Suomessa.

Puoli vuotta ilman postia

Sevettijärvellä on oltu ongelmissa postipalveluiden kanssa jo puoli vuotta. Kylän ainoa baari laittoi ovensa kiinni viime syksynä ja baarin yhteydessä toiminut postipalvelu lopetti samalla toimintansa.

Muun muassa postipakettien vastaanottaminen on vaikeutunut, sillä sevettijärveläisten tulee tällä hetkellä noutaa postin mukana kulkevat paketit 110 kilometrin päästä Inarin kirkonkylältä.

Postipalveluiden puuttuminen vaikeutti myös syrjäkylien asukkaiden äänestämistä viime syksyn saamelaiskäräjävaaleissa. Vaaliasiakirjat toimitettiin kirjattuna kirjeenä, jotka piti noutaa lähimmästä postitoimipaikasta.

Sevettijärveläisten täytyi noutaa vaalipaperit Inarista.

Postilaissa puhutaan kohtuullisesta matkasta

Adressin ensimmäinen allekirjoittaja on Sevettijärvellä asuva kolttien luottamusmies Tanja Sanila.

Tanja Sanila
Tanja Sanila Kuva: Sara Wesslin / Yle

– Postilain mukaan postin toimipisteet on sijoitettava siten, että postin asiakkaat voivat asioida toimipisteessä kohtuullisen matkan päässä vakituisesta asunnostaan. Tällä hetkellä pisin matka lähipostiin Inariin on paikkakunnalta noin 140 kilometriä, joka on kyläläisten mielestä täysin kohtuuton alueella, jossa luonnonolot ovat kuukaudesta toiseen kovat ja kulkeminen pitkien etäisyyksien vuoksi hyvin hankalaa.

– Tilanne on kestämätön! Vaadimme toimivaa, luotettavaa lähipostipalvelua Näätämö–Sevettijärvi-alueelle. Katsomme että Posti on velvoitettu tätä meille tarjoamaan, sevettijärveläiset vaativat adressillaan.

Vetoomuksessa (siirryt toiseen palveluun)oli tiistaina noin 400 allekirjoitusta.

Postipalveluissa muutoksia ympäri Suomen

Sevettijärvi ei ole yksin huoliensa kanssa, sillä postipalveluihin on tullut paljon muutoksia ympäri Suomea.

Kesäkuussa uutisoitiin, että Posti sulkee 77 omaa myymäläänsä ja suljettavien myymälöiden toiminnot siirtyvät erilaisten kumppaniyritysten hoidettavaksi.

Tammikuun alussa kerrottiin, että muun muassa pohjoiskarjalassa ollaan hyvin pahoillaan siitä, että Posti sulkee maakunnan ainoan oman konttorinsa. Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Anne Vänskä kritisoi Postia silloin rajuin sanakääntein Yle Joensuun haastattelussa.

– Postin viimeaikaiset toimet ovat yksipuolista sanelupolitiikkaa. Aivan järkyttävää, kuinka näin voidaan toimia, Vänskä huokaa.

Posteista 90 prosenttia toimii kumppaniyrityksissä.

Posti aloittaa laajat yt-neuvottelut – digitalisaatio vaikuttaa taustalla

Tiistaina Posti ilmoitti laajoista yt-neuvotteluista. Ilmoitus ei maakunnissa yllättänyt, mutta jotkut reaktiot ovat olleet rymistyneitä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni Paun Kainuun osaston pääluottamusmies Timo Huttunen toteaa, ettei Postin ilmoitus tullut uutena asiana työntekijöille.

– Kun tiedossa on, että postin määrät vähenevät ja digitalisoituminen etenee, niin on porukka osannut ajatellakin, että näin käy. Ei se porukassa hätkäytä, Huttunen sanoo.

Varsinais-Suomessa Postin vähennystavoitteet järkyttävät.

– Työnantajalla on näköjään tarkoitus pistää polvilleen koko perusjakelu. Jakamatonta postia tulee olemaan konttorit pullollaan, Posti- ja logistiikka-alan unionin Varsinais-Suomen pääluottamusmies Mauri Iljin toteaa.

Posti kertoo, että se joutuu sopeuttamaan toimiaan postin jakelumäärien voimakkaan vähenemisen ja asiakastarpeiden muuttumisen vuoksi.

Posti- ja viestintäala Suomessa käy läpi hyvin rajua rakennemuutosta digitalisaation vuoksi.

Korjattu 3.2.2016 klo 13.00: Sevettijärven baarin omistajan mukaan kylän postitoiminta loppui elokuussa 2015, ei keväällä.

Suosittelemme sinulle