Hyppää sisältöön

Puhaltavatko ne pimeyden pois?

Sähkö jakaa Afrikan heihin, jotka tahtovat sitä lisää ja vihreämpänä, ja toisiin, joilla ei ole sitä lainkaan. Keniassa Afrikan suurimman tuulipuiston rakennustyömaan lähikylissä ihmetellään, miten valkoinen korkea pylväs voi tuottaa sähköä. Vai puhaltaako se sittenkin sateet pois?

Adaman tuulipuisto Etiopiassa avattiin viime toukokuussa. Etiopia aikoo kasvattaa sähköntuotantoaan tulevina vuosina 20–25 prosenttia vuodessa. Kuva: Jenny Matikainen / Yle
Jenny Matikainen

Lentokoneen ikkunasta näkyy järvimaisema. Ei sinistä ja kuusikon syvää vihreää vaan punertavan ruskeaa ja kuivaa, likaisen vihertävää harmaata.

Alla avautuva Kenian Turkanajärvi on tuttu korkeintaan siitä, että Ralph Fiennes päätyi sen rannalle kuolemaan Hollywood-elokuvassa Uskollinen puutarhuri.

Kylien välissä ei näy sähkölinjoja tai teitä, ainoastaan paljon tyhjää.

Kun Pohjois-Keniassa sijaitsevan Loiyangalanin alueen asukkaille vuonna 2007 kerrottiin, että alueelle tulisi tuulimyllyjä, jotka tuottavat sähköä, moni luuli tulevansa huijatuksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ajatusta ajavia hollantilaisia pitivät pöhköinä myös kenialaiset päättäjät ja rahoittajat. Heille alue oli talouden näkökulmasta joutomaata.

Mutta Keniaan kotiutunut hollantilainen Willem Dolleman oli useina vuosina kokenut, miten hänen telttansa ei pysynyt pystyssä Turkanan tuulissa. Hän tiesi, mitä tuulella voisi tehdä.

Mittaukset osoittivat, että alueella tuulee tasaisesti lähes taukoamatta, keskimäärin 11 metriä sekunnissa. Se on tuulipuiston rakentajan unelma. Lopulta ideaan alkoivat uskoa myös muut: täältä voisi saada edullista energiaa Kenian kasvavaan tarpeeseen.

Mies Turkanajärven tuulipuiston rakennustyömaalla.
Turkanajärven tuulipuiston rakennustyömaalla kasataan tuuliturbiinien perustuksia ja rakennetaan työntekijöiden kylää. Turbiinien pystytys alkaa maaliskuussa.

Turkanasta tulee Afrikan suurin tuulipuisto. Monet muutkin Afrikan maat ovat viime vuosina ymmärtäneet, että öljy ja kaasu eivät ole ainoa valuutta energiamarkkinoilla.

Etiopia ja Kongon demokraattinen tasavalta ovat rakentaneet vesivoimaa. Etelä-Afrikassa luotetaan ennen kaikkea tuuli- ja aurinkovoimaan. Marokkoon on noussut maailman suurin aurinkovoimala, jossa auringon säteet kerätään yhteen peileillä.

Jos tahtoa riittää, uusiutuva energia voi vuoteen 2040 mennessä täyttää jopa puolet Afrikan energiantarpeesta, arvioi kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Sähköttömät rakentavat sähkölaitosta

Turkanan tuulipuisto nousee sinne, missä yöllä näkyy lentokoneesta vain mustaa. Uutta tietä rakennettiin parisataa kilometriä. Sen tieltä siirrettiin kokonainen kylä. Vastapalvelukseksi kylään porattiin kaivoja ja rakennettiin koulu.

Tänne saadaan nyt sähköäkin, tuulipuiston rakentajat lupaavat.

– Tuomme tänne kokonaan uuden kulttuurin. Meidän pitää selittää, että se on myös heidän etunsa emmekä yritä vaikeuttaa heidän elämäänsä, sanoo Felix Rottmann auton pomppiessa kohti tuulipuiston työmaata.

Hän työskentelee Turkanajärven tuulipuistoprojektissa sosiaalisten asioiden asiantuntijana eli pitää yllä vuoropuhelua puiston ja paikallisten heimojen välillä.

Tuuliturbinien perustuksia pystytetään Turkanajärven tuulipuistoon. Kuva: Jenny Matikainen / Yle

Swahilia, englantia ja saksaa sujuvasti puhuva Rottmann on istunut asukkaiden kanssa kokouksissa päiväkausia. Asiat on käyty läpi toisen kerran ja taas uudestaan.

Puhaltavatko ne pilvet pois?

Kysymysten esittäminen ujostuttaa monia. Kerran eräs nainen kertoi nähneensä kuvia tuuliturbiineista. Ovatpa ne korkeita, hän pohti.

– Puhaltavatko ne pilvet pois? nainen lopulta kysyi. Hän oli huolissaan siitä, että Turkanassa ei enää koskaan sataisi.

Kulutus menee kasvuun

Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaista 75 prosenttia elää ilman sähköä. Keniassa sähköttä on arviolta 35 miljoonaa ihmistä. Se, että tuuliturbiini tuottaa sähköä, ei siksi ole itsestään selvää.

Väkiluvun kasvaessa ilman sähköä elävien määrän arvioidaan vain nousevan.

IEA:n arvion mukaan alueen energiantarve lisääntyy vuoteen 2040 mennessä noin 80 prosenttia nykyisestä. Näin käy, jos ennusteen mukaan alueen talous nelinkertaistuisi ja väkimäärä lähes kaksinkertaistuisi.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kolme neljästä elää ilman sähköä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Köyhien talouksien kulutus on kuitenkin vain murto-osa tarpeesta. Sähkö on ennen kaikkea talouskasvun ruokaa. Sitä tarvitaan yhä enemmän ja luotettavammin, jotta Afrikka voisi olla uusi Aasia.

– Ne, jotka ovat nyt vailla sähköä, eivät tule vaikuttamaan kulutuksen kasvuun, sanoo ulkoministeriön energia-alan kehityspoliittinen neuvonantaja Henri Horn.

Esimerkiksi Intiassa yli puolen miljardin ihmisen kytkeminen sähköverkkoon 30 vuoden aikana vaikutti sähkön kokonaiskulutukseen vain vähän.

Suurin kysyntä syntyy, kun nyt jo sähköä kuluttavat tahtovat sitä yhä enemmän. Niitä ovat pääasiassa teollisuus, kaupungit ja keskiluokka.

Joutomaasta tulonlähteeksi

Turkanan rannoilla tuuli on juuri niin napakka kuin kerrotaan. Työmaalla hiekkatien risteyksessä seisova työhaalariin ja suojavarusteisiin pukeutunut mies katsoo oikeaan ja sitten vasempaan. Hän laskee kädessään olevan punaisen lipun ja nostaa vihreän. Tuulipuiston rakennusalueella on ihmisliikennevalot.

Alueelle pystytetään 365 turbiinia, joiden odotettu sähköntuotanto vastaa viidennestä nykyisin Keniassa verkkoon tuotettavasta sähköstä.

Kun rakennustyöt ovat ohi, tänne muuttaa 160 paikallista miestä huolehtimaan puiston toiminnasta. Heitä varten on rakennettu kokonainen kylä, jossa on uima-allas ja squash-kenttä. Täällä ei pääse illaksi kaupungille rentoutumaan.

– Täällä asuvat ihmiset eivät osaa lukea eivätkä kirjoittaa, mutta nyt he ovat saaneet työtä ja voivat lähettää lapsensa kouluun, sanoo Leprasanti Lchikunye.

Hän toimi aiemmin kylän äänestämänä luottamushenkilönä ja hoitaa nyt yhteyksiä kylän ja puiston välillä.

Viiden tyttären ja neljän pojan isä Lchikunye sanoo, ettei ongelmia ole ollut – vain parannuksia. Muiden kyläläisten kertoman mukaan (siirryt toiseen palveluun) moderni laitos on kuitenkin tuonut moderneja ongelmia. Lisäksi tyytymättömiä ovat olleet ne, jotka ovat jääneet ilman työtä.

Leprasanti Lchikunye sanoo, ettei kukaan olisi aiemmin uskonut löytävänsä töitä kotiseudultaan. Kuva: Jenny Matikainen / Yle

Mutta maa tuottaa nyt jotain. Se on monien mielestä uskomatonta.

– Ihmiset ovat ajatelleet, että tämä on tyhjää tilaa, mutta nyt näin ei enää ole. He ovat varsin ylpeitä maastaan, Rottmann sanoo.

Tuottoa odottavat myös osakkaat. Yksi niistä on suomalainen kehitysrahasto Finnfund, joka on sijoittanut hankkeeseen 17 miljoonaa euroa.

Tarvitaan suurta ja pientä

Afrikan energiapula ei ratkea yksinkertaisesti tuottamalla lisää energiaa. Suurimpia haasteita yksittäisten ihmisten kannalta on sähkön siirtäminen koteihin.

– Suurin sähkön saatavuuteen liittyvä kustannus on kotitalouksien kytkeminen verkkoon. Siihen ei juuri kenelläkään ole varaa, Horn sanoo.

Halvemmaksi tulee laittaa aurinkopaneeli omalle katolle. Toinen vaihtoehto ovat paikalliset pienverkot, joihin saadaan virta esimerkiksi auringosta. Keniassa M-Kopa Solar -yhtiö on osoittanut, että aurinkopaneelien myyminen köyhille (siirryt toiseen palveluun) voi olla jopa kannattavaa.

Sähköllä voi ansaita ja sähköttömyydellä hävitä – oli mittari sitten rahat tai henki.

Afrikan sähköpulan on laskettu leikkaavan talouskasvua joka vuosi muutamalla prosentilla.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa kuluu vuodessa sähköä alle kaksi kertaa saman verran kuin Suomessa. Alueen asukasluku on 150-kertainen. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sähköttömyys myös tappaa: polttopuu- ja lantahellojen savukaasut vaativat vuosittain satojentuhansien afrikkalaisten hengen. Useimmiten pitkäaikainen hengenvaarallinen altistuminen koituu naisten ja lasten kohtaloksi.

Turkanajärvellä 162 neliökilometrin työmaa on vielä matala. Ensimmäinen turbiini nousee maaliskuussa. Sen jälkeen niitä ilmaantuu maisemaan yksi päivässä, yhteensä yksi jokaiselle vuoden päivälle. Valmista pitäisi siis olla tasan vuoden päästä.

Turkanajärven tuulipuistoon on rakennettu kokonainen kylä sinne muuttaville työntekijöille. Kuva: Jenny Matikainen / Yle

Afrikassa olisi enemmän kuin kylliksi energiaa kaikille sen asukkaille mutta sen hyödyntäminen sakkaa. Sitä jarruttaa huono hallinto, hankala rahoitusilmapiiri, alueellisen kaupanteon hankaluus ja puhdas politikointi. Sähkö on vallan väline.

Turkanasta käytiin vääntöä yli kymmenen vuotta. Ensi vuonna turbiinit pyörähtävät käyntiin puhaltavat ainakin muutaman kylän pimeydestä pois. Tosin sähköä ei saada suoraan valkoisista pyväistä. Sitä varten tarvitaan toinen, pienempi ratkaisu.

Muut lähteet: IEA, IRENA , Guardian, Economist, Washington Post, Bloomberg

Suosittelemme sinulle