Hyppää sisältöön

TVO vaatii Arevalta vastuuta Olkiluodosta: "100-vuotinen avioliitto, josta ei saa eroa"

Teollisuuden Voima kertoo vastustavansa voimalarakentaja Arevan yritysjärjestelyä, jos sillä yritetään kiertää Arevan vastuita Olkiluodon kolmosreaktorin viivästymisestä. TVO ja Areva vaativat toisiltaan miljardikorvauksia voimalan myöhästymisestä.

Arevan logo.
Kuva: Daniel Karmann / EPA
Antti Laakso

Teollisuuden Voiman hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen ottaa uutistoimisto Reutersin haastattelussa jyrkän kannan Olkiluodon kolmosreaktoria rakentavan ranskalaisen Arevan uudelleenjärjestelyihin.

Ranskan sosialistihallitus yrittää edistää fuusiota, jossa yhdistettäisiin valtion pääosin omistaman Arevan ydinvoimalarakentaminen niin ikään valtion pääosin omistamaan EDF-yhtiöön. Reutersin tietojen mukaan EDF kertoo fuusiosuunnitelmistaan huomenna keskiviikkona.

TVO vaatii vastuiden ylläpitoa

TVO:n Virkkunen sanoo yhtiön vastustavan Arevan uudelleenjärjestelyä, jos uusi yhtiö ei huolehdi Arevalle Olkiluodosta koituvista vastuista. EDF ei ole ollut innostunut Olkiluodon viivästymisestä seuraavista mahdollisista miljardivastuista.

Tämä on karkeasti puhuen satavuotinen avioliitto, joka vaatii luottamusta ja josta ei myönnetä avioeroa.

TVO:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen

– Tämä on karkeasti puhuen satavuotinen avioliitto, joka vaatii luottamusta ja josta ei myönnetä avioeroa. Molempien osapuolten pitää ymmärtää tämä, Virkkunen kuvaa TVO:n ja Arevan suhdetta.

Virkkunen korostaa, että Arevan uudelleenjärjestelyt eivät saa mutkistaa vastuita Olkiluodon viivästymisestä.

Isot korvausvaatimukset

Olkiluoto 3:a rakennuttava Teollisuuden Voima vaatii rakentajayhtiö Arevalta 2,6 miljardin euron korvauksia, kun taas Areva vaatii TVO:lta 3,4 miljardia euroa.

TVO ja ranskalainen Areva syyttävät toisiaan Olkiluoto 3:n viivästymisestä. Voimalan piti olla valmis jo viime vuosikymmenellä, mutta se ei vieläkään tuota sähköä valtakunnanverkkoon.

Suosittelemme sinulle