Hyppää sisältöön

Ilkka Kanerva: Venäjä antaa selvän signaalin, että blokkaamispolitiikka ei käy päinsä

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan Venäjän toiminta itärajalla ei ole sattumaa. Kanerva arvioi keskiviikon A-studiossa, että itärajan tilanteella Venäjä haluaa viestiä, ettei se hyväksy eristämispolitiikkaa.

Kuva: Yle

Viime kuukausina itärajan kautta Suomeen on saapunut noin tuhat turvapaikanhakijaa ilman rajanylitykseen tarvittavia asiakirjoja. Ilkka Kanervan mukaan Venäjän rajapalvelun toiminta ei ole sattumaa.

– Eihän Venäjän kaltainen maa toimi omalta kannaltaan epärationaalisesti. Sillä on jokin tavoite, jokin motiivi, toimia niin kuin se toimii.

Ilkka Kanervan mukaan Lapin rajanylityspisteille päästetyt turvapaikanhakijat kielivät Venäjän tyytymättömyydestä. Kanerva näkee tilanteen ennen kaikkea Venäjä-EU -kysymyksenä. Venäjän ja EU:n suhteet eivät ole parhaalla tolalla ja Venäjä haluaa nyt muistuttaa suurvalta-asemastaan ja että sen kanssa pitää toimia niin, että otetaan molempien kannat huomioon. 

– Venäjän pyrkimys on tietysti kaikessa omassa turvallisuusympäristössään vähintäänkin antaa selvä signaali siitä, että sellainen Venäjän eristämis- ja blokkaamispolitiikka ei käy päinsä eikä tule kysymykseen pidemmän päälle.

Kanerva on luottavainen, että Suomi saa itsenäisesti neuvoteltua Venäjän kanssa ratkaisun tilanteeseen. Suomella on oman turvallisuudentunteensa lisäksi myös ulkoinen maine pelissä. Hän muistuttaa, että Kreikan sormella osoittaminen rajan vuotamisesta voi kostautua.

– Kohta meitä suomalaisia osoitetaan sormella, jos meidän itäraja vuotaa. Näiden takia pitää olla tehokas neuvotteluissa ja saada asia järjestykseen, Kanerva toteaa.

Kaksi ministeritapaamista viikon sisällä

Sisäministeri Petteri Orpo tapasi tiistaina venäläisen virkaveljensä Vladimir Kolokoltsevin. Sisäministerit linjasivat, että järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja terrorismiin kytkeytyvät piirteet muuttovirroissa pitää tunnistaa ja ne on pystyttävä torjumaan.

Keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessaan Petteri Orpo kertoi, että ministerien tapaamisessa sovittiin lukuisista yhteistyömuodoista. Muun muassa uuden yhteistyöasiakirjan aikaansaamiseksi jatketaan neuvotteluja.

Orpon mukaan seuraavia askeleita asiassa otetaan jo tänä perjantaina kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Pietarissa.

Suosittelemme sinulle