Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Fortum voitti kilpailutuksen isosta aurinkovoimalasta Intiassa – teho vastaa yli 200:aa Suvilahden aurinkovoimalaa

Energiayhtiö Fortumin aurinkovoimaliiketoiminta on laajenemassa Intiassa. Suomalainen valtionyhtiö aikoo kahmaista osansa Intian jättiläismäisestä aurinkoenergiaohjelmasta.

Suvilahden aurinkovoimala Helsingissä.
Kuva: Petteri Juuti / Yle
Antti Koistinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Fortum on voittanut kilpailutuksen 70 megawatin aurinkovoimalan rakentamisesta Intian länsiosassa sijaitsevaan Rajasthanin osavaltioon.

Fortumin voimala olisi osa Bhadlan valtaisan aurinkopuiston laajennushanketta. Alueelle rakennetaan kaikkiaan 420 megawattia lisää tuotantokapasiteettia. 

Asiasta kirjoittavat intialaiset tiedotusvälineet sekä uutistoimisto Bloomberg. Fortum vahvistaa Ylelle tiedon kilpailutuksen voittamisesta.

Fortum ei halua kommentoida investoinnin arvoa tai muita yksityiskohtia, sillä kauppaa ei ole lyöty vielä lopullisesti lukkoon. Sopimuksen allekirjoittamiseen voi mennä vielä useita viikkoja.

Talousviestintäjohtaja Pauliina Vuosio kertoo, että hankkeessa Fortum rakentaisi aurinkovoimalan ja tuotetun sähkön ostaisi intialainen energiajätti NTCP. Intialaisyhtiö maksaisi aurinkosähköstä markkinahintaa korkeampaa takuuhintaa – tiettävästi 25 vuoden ajan.

Kilpailutus toteutettiin niin sanottuna käänteisenä huutokauppana. Aurinkovoimalahankkeita voittivat yritykset, jotka lupasivat tuottaa sähköä halvimpaan hintaan. Fortumin tarjous oli 4,34 rupiaa eli kuusi senttiä kilowattitunnilta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan aurinkoenergia on nyt Intiassa ennätyshalpaa ja sen hinta lähestyy fossiilisen energian tasoa.

Valtava mittakaava

Mikäli kauppa toteutuu, Fortumilla on vuosi aikaa rakentaa voimala valmiiksi. Aurinkovoimala olisi Suomen mittakaavassa valtaisa.

Vertailun vuoksi: Helsingin Suvilahden aurinkovoimalan teho on 0,34 megawattia. Fortumin Bhadlan laitos vastaisi siis yli 200:aa Suvilahden voimalaa.

Pinta-alaa Fortumin Bhadlan aurinkovoimala vaatisi Rajasthanin osavaltion verkkosivuilla olevien suunnitelmien mukaan noin 130–140 hehtaaria. Suomen suurinta aurinkovoimalaa suunnitellaan Rauman Lakariin. Se vaatisi pinta-alaa noin 20 hehtaaria.

Hankkeen kokoluokkaa voi arvioida myös euroissa nyrkkisäännön perusteella: Yksi megawatti uutta aurinkosähkökapasiteettia maksaa noin miljoona euroa. Tällöin 70 megawatin yksikkö saattaisi maksaa noin 70 miljoonaa euroa.

Fortumille Intian aurinkosähkö ei ole uusi asia. Yhtiö on tuottanut aurinkosähköä Intiassa vuodesta 2013 lähtien. Yhtiöllä on nykyisin Intiassa 15 megawattia aurinkosähkökapasiteettia.

Aurinkoenergiamarkkina kasvaa Intiassa nopeammin kuin kenties missään muualla. Köyhyydestä ja päästöistä irti rimpuileva Intia aikoo nostaa aurinkovoimakapasiteettinsa huikeaan 100 gigawattiin eli 100 000 megawattiin vuoteen 2022 mennessä.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Intian uusiutuvan energian hankkeisiin on uponnut pelkästään viime vuoden helmikuun jälkeen 100 miljardia dollaria.

Fortum on puolestaan kertonut etsivänsä uusia sijoituskohteita uusiutuvasta energiasta. Yhtiöllä on kassassa miljardeja euroja rahaa sähkönsiirtoliiketoiminnan myynnin jäljiltä.

Suosittelemme